Apple ostaje vjeran američkim čipovima za 5G

Objavljeno je potpisivanje dugogodišnjeg strateškog ugovora između Applea i Broadcoma, prema kojem će dvije kompanije surađivati na razvoju i proizvodnji 5G i drugih čipova za bežičnu komunikaciju

Sandro Vrbanus srijeda, 24. svibnja 2023. u 12:02

Apple i Broadcom objavili su ovoga tjedna kako nastavljaju i produbljuju suradnju na razvoju i proizvodnji čipova za bežičnu komunikaciju, s naglaskom na 5G tehnologiju. Apple se time obvezao i u narednim godinama koristiti američku tehnologiju, a Broadcom da će za njih razvijati komponente za 5G i druge komunikacijske standarde, uključujući FBAR filtere. Strateški ugovor potpisan je na višegodišnjoj bazi i vrijedan je nekoliko milijardi američkih dolara, no detalji o trajanju i točnoj financijskoj vrijednosti nisu objavljeni.

Ulaganja u SAD-u

Tim Cook je u izjavi povodom ove objave naglasio kako će Apple ostati predan američkoj kreativnosti i inovativnom duhu te da će nastaviti ulagati u američko gospodarstvo, jer imaju "nepokolebljivu vjeru u budućnost Amerike". U priopćenju se ističe i da Apple već sada podržava 1.100 radnih mjesta u Broadcomu, uz najavu da će novi ugovor dovesti do otvaranja još radnih mjesta te ulaganja u nove tehnologije automatike u proizvodnji.

Ovo ulaganje, kažu iz Applea, u sklopu je s njihovom strategijom objavljenom 2021. godine, kada su se obvezali kroz pet godina u američko gospodarstvo uložiti čak 430 milijardi dolara. Sada su, kažu, na vrlo dobrom putu da taj plan i ostvare kako je najavljeno.

Naravno, ništa od toga nije došlo samo od sebe niti je Apple predan ulaganju u domaću proizvodnju bez razloga – vlasti SAD-a će im u tim ulaganjima financijski pomoći. Kroz prošle godine donesen zakon "CHIPS Act", za projekte proizvodnje čipova na američkom tlu izdvojit će preko 52 milijarde dolara subvencija.