Apple u tri mjeseca prodao iPhonea za gotovo 48 milijardi dolara

Poslovni rezultati Applea za prvo tromjesečje ove godine otkrivaju rekordne prihode koji su u glavnim segmentima značajno nadmašili očekivanja analitičara i investitora

Sandro Vrbanus subota, 1. svibnja 2021. u 05:30

Apple je objavio svoje poslovne rezultate za prva tri mjeseca 2021. godine, koje oni u svojem fiskalnom kalendaru nazivaju drugim kvartalom. Prijavili su tako, unatoč pandemiji, porast prihoda od čak 54% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što znači da su od prodaje svojih proizvoda i usluga uprihodili čak 89,6 milijardi dolara u prva tri mjeseca.

Ako se gleda po glavnim segmentima, najznačajniji doprinos ovom rezultatu dala je prodaja iPhonea – na račun njih Apple je uprihodio 47,94 milijarde američkih dolara (iako su analitičari očekivali oko 41 milijarde). Ovaj rezultat je čak za 65,5% bolji nego u prvom tromjesečju prošle godine. Očekuje se da će Apple tijekom 2021. godine isporučiti ukupno oko 220 milijuna iPhonea.

iPhone 12 je prodajni hit u cijelom svijetu
iPhone 12 je prodajni hit u cijelom svijetu

Od raznih pretplata i usluga prihodi su iznosili 16,9 milijardi, a od nosivih uređaja 7,8 milijardi dolara. I potonja dva segmenta nadmašila su očekivanja Wall Streeta. Prodaja Mac računala u proteklom kvartalu donijela je Appleu 9,1 milijardi, a iPada 7,8 milijardi dolara prihoda.

Dobre vijesti za dioničare

Apple je u istom razdoblju ubilježio i oko 24 milijarde dolara neto pozitivnog novčanog toka, od čega je 23 milijarde već vraćeno dioničarima kroz kvartalnu dividendu. Kad je riječ o sljedećem tromjesečju, kompanija najavljuje dividendu od 0,22 dolara po dionici, odnosno 7% višu nego je planirano, koja će biti isplaćena u svibnju. Dodatno, uprava je odobrila i novi program otkupa vlastitih dionica, za što će kompanija izdvojiti 90 milijardi dolara – pa će i time biti povećana vrijednost slobodnih dionica na tržištu.

Po objavi financijskog izvješća dionica Applea dobila je oko 4% na vrijednosti. Trenutačno se njome trguje po cijeni od oko 133 dolara, što tržišnu valuaciju kompanije postavlja na oko 2,25 bilijuna dolara.