Apple za proizvodnju svog najskupljeg mobitela plaća 464 dolara

Apple na proizvodnju iPhonea 14 Pro Max troši 3,7 posto više novca u odnosu na sklapanje iPhone 13 Pro Max modela, prvenstveno zbog novog SoC-a i poboljšane kamere

Matej Markovinović srijeda, 15. veljače 2023. u 09:10
📷 Foto: Unsplash, The Registi
Foto: Unsplash, The Registi

Japanski poslovni tjednik, Nikkei Asia, još je u listopadu prošle godine izvijestio da Apple za proizvodnju iPhone 14 Pro Max modela treba izdvojiti rekordan iznos od 501 dolar. No, prema novim podacima koje je objavio Counterpoint Research, čini se da je proizvodnja ipak nešto jeftinija – 464 dolara.

U usporedbi s iPhone 13 Pro Max modelom, Apple na proizvodnju troši 3,7 posto više. Konkretnije, podaci CR-a navode da tehnološki gigant iz Cupertina troši 11 dolara više na Bionic A16 u usporedbi s njegovim prethodnikom, dok novi 48-megapikselni senzor glavne kamere predstavlja rast od 6,30 dolara po primjerku mobitela.

Usporedba cijene proizvodnje iPhone 13 Pro Max i iPhone 14 Pro Max modela u postocima.  📷 Foto: Counterpoint Research
Usporedba cijene proizvodnje iPhone 13 Pro Max i iPhone 14 Pro Max modela u postocima. Foto: Counterpoint Research

Osim toga, komponente koje je dizajnirao Apple čine 22 posto cijene proizvodnje novog iPhonea, što je svakako povećanje u odnosu na iPhone 13 Pro Max. No, nije sve poskupilo. Cijene komponenata za povezivanje jeftinije su na novom iPhoneu za oko 13 posto u usporedbi s njegovim prethodnikom.

Podsjetimo, cijene u Hrvatskoj za početnu inačicu iPhonea 14 Pro Max, kreću se od 1.400, pa sve do 1.600 eura, ovisno o trgovcu.