Autori spywarea Pegasus usmjerit će prodaju na članice NATO-a

Izraelska kompanija NSO bavi se kibernetičkom sigurnošću, a najpoznatija je po softveru koji može špijunirati korisnika putem mobitela. Najavili su poslovni zaokret i smjenu prvog čovjeka uprave

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. u 12:01

Velika reorganizacija najavljena je ove nedjelje u izraelskoj kompaniji NSO Group. Ova je tvrtka u javnosti najpoznatija po svojem tajnovitom spywareu Pegasus, koji se može nastaniti na mobitele (često i bez ikakve potrebe za interakcijom korisnika) te prisluškivati razgovore, snimati sadržaj ekrana i slično. NSO je ovo rješenje prodavao vladama i špijunskim agencijama diljem svijeta, a mete prisluškivanja najčešće su bili novinari, politički disidenti ili osobe povezane s terorističkim organizacijama.

Iako je Pegasus načinjen primarno za upotrebu u obavještajnim agencijama, i svaku njegovu prodaju mora odobriti izraelska vlada, koristili su ga i pojedinci i organizacije iz raznih autokratskih režima, poput Saudijske Arabije, Emirata, ali i, primjerice, Mađarske. Ipak, NSO je u posljednje vrijeme opterećen dugovima i financijskim problemima, pa su odlučili povući radikalan potez – smijenit će vodstvo kompanije, otpustiti 100-tinjak radnika te promijeniti fokus poslovanja.

Odgovor na brojne probleme

Reorganizacijom će tako NSO Group smanjiti broj zaposlenika za 15%, a suosnivač kompanije i njezin dosadašnji generalni direktor, Shalev Hulio, napušta to mjesto. Umjesto njega privremeno će funkciju CEO-a obavljati dosadašnji operativni direktor Yaron Shohat.

Kad je riječ o poslovanju, aktivnosti bi trebale biti usmjerene ka profitabilnim projektima, sve aktivnosti bit će dodatno preispitane, a cilj je da NSO ostane jedna od vodećih hi-tech obavještajnih kompanija u svijetu. Zaokret je najavljen i u prodajnoj politici, pa će tako nova uprava imati zadatak fokusirati se na članice NATO saveza kao glavne kupce sigurnosnih (i špijunskih) rješenja.

Posljednja odluka možda je reakcija na činjenicu da se NSO prošle godine našao na "crnoj listi" SAD-a, kao "kompanija koja stranim vladama prodaje spyware, korišten za maliciozno prisluškivanje državnih službenika, novinara, poslovnih ljudi, aktivista, akademika i zaposlenika veleposlanstava". Ova činjenica znači i da NSO od tada ne može tako jednostavno izvoziti svoja rješenja u SAD. Od ostalih problema, suočeni su i s tužbom Applea, koji ih tuži zbog hakiranja njihovih uređaja.