Sigurnost iOS-a pojačava se zbog Pegasusa i sličnih rješenja za špijuniranje

Namijenjena za uski krug korisnika, koji se plaše da bi mogli biti žrtvama državno sponzoriranog praćenja i prisluškivanja, nova opcija Lockdown Mode onemogućit će napade sofisticiranim malwareom

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. srpnja 2022. u 10:45

Softver Pegasus nastao je u izraelskoj sigurnosnoj kompaniji NSO, koja ga pak prodaje špijunskim agencijama diljem svijeta. Namijenjen je da se kao spyware instalira na mobitele meta za prisluškivanje, ponekad i na "zero click" principu, te da od tamo neprimjetno šalje podatke napadaču. Podaci mogu uključivati lokacije, prikaz s ekrana, poruke, sadržaje poziva – u principu sve do čega korisnik može doći kada mu je telefon otključan.

iPhone u lockdownu

Apple je protiv poznatih varijanti Pegasusa već izrađivao zaštite, no s iOS-om 16 želi učiniti više, tako što će operacijskom sustavu dodati poseban način rada, takozvano Lockdown Mode. On će biti namijenjen uskom krugu korisnika, tj. onima koji sumnjaju da bi ih vlasti ili razne obavještajne agencije mogle pratiti. Najčešće je tu riječ o oporbenim političarima, disidentima, novinarima ili drugim utjecajnim osobama. "Lockdown Mode je revolucionarna mogućnost koja pokazuje našu stalnu predanost zaštiti korisnika čak i od najrjeđih i najsofisticiranijih napada", poručuje šef Appleove sigurnosti, Ivan Krstić.

Zaštita od opasnih ciljanih napada Pegasusom i sličnim spywareom zahtijeva ekstremne mjere, koje će Lockdown Mode omogućiti. One uključuju zaštitu poruka, koja će uklanjati slike, linkove i druge potencijalno opasne dodatke, deaktiviranje raznih tehnologija i skripti prilikom surfanja webom, blokiranje dolaznih poziva i drugih oblika komunikacije s nepoznatim osobama, kao i onemogućavanje žičanog povezivanja s računalima te instaliranja konfiguracijskih profila.

S vremenom će ove mjere dobivati i nova ograničenja, kažu iz Applea. Za ulazak u Lockdown Mode bit će potrebno resetirati uređaj, a pritom će korisnik dobiti obavijest o tome da mu iPhone u tom načinu rada neće funkcionirati "normalno". Sve funkcionalnosti koje bi mogle biti vektor napada bit će onemogućene.

Svoju predanost sigurnosti Apple je ovom prilikom iskazao i novčanom donacijom. Najavili su dati 10 milijuna dolara, kao i sav novac koji dobiju tužbom protiv NSO Grupe, kako bi podržali rad organizacija koje istražuju, razotkrivaju i sprječavaju ciljane sofisticirane napade plaćeničkim spywareom.