Binance, Larry Ellison i još nekoliko ulagača pomoći će Musku preuzeti Twitter

Značajni svjetski ulagači i osobe iz tech svijeta pomoći će Elonu Musku prikupiti novac za kupnju Twittera. Među njima ističu se kriptomjenjačnica Binance i suosnivač Oraclea Larry Ellison

Sandro Vrbanus petak, 6. svibnja 2022. u 06:00

Elon Musk najavio je kako će preuzeti Twitter, za što mu treba oko 44 milijarde dolara. Dio je namirio nedavnom prodajom svojih dionica Tesle, dio vjerojatno ima "u čarapi", a sada se doznaje i da će u tom poslu s više od 7 milijardi dolara sudjelovati i nekoliko drugih partnera i ulagača.

Velika ulagačka imena

U Muskov pothvat sada su se odlučili uključiti kriptomjenjačnica Binance s pola milijarde dolara, investicijski fondovi Sequoia Capital (800 milijuna USD) i Andreessen Horowitz (400 milijuna USD), suosnivač Oraclea Larry Ellison (milijardu dolara), ali i saudijski princ Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud. Potonji je obećao Musku pripomoći u akviziciji sa svojih 35 milijuna dionica Twittera koje već posjeduje.

 U poslu će sudjelovati još petnaestak drugih investitora s nešto manjim, ali i dalje višemilijunskim iznosima.

Popis ulagača u Twitter koji idu "u paketu" s Muskom
Popis ulagača u Twitter koji idu "u paketu" s Muskom

Ovim ulaskom novih investitora Muskova će se financijska obveza smanjiti za spomenutih 7 milijardi dolara, odnosno morat će podići zajam od "samo" 6,25 milijardi, sukladno ranije objavljenom planu te uložiti vlastitih nešto više od 27 milijardi dolara.

Musk navodno nastavlja pregovore i s ostalim velikim dioničarima Twittera da ulože svoje dionice u ovo preuzimanje i tako mu dodatno olakšaju posao. Među onima s kojima se vode pregovori navodi se i suosnivač kompanije Jack Dorsey.

Burze su na ovu najavu reagirale pozitivno, pa je vrijednost dionice Twittera tijekom dana porasla za gotovo 4%. I dalje se njome trži ispod 51 dolara po dionici, što je manje od 54,2 dolara, koliko je Musk najavio platiti u procesu akvizicije. Nakon što, izvjesno, preuzme 100%-tni udjel u ovoj društvenoj mreži, šef Tesle i SpaceX-a trebao bi neko vrijeme provesti i na njezinom čelu, u funkciji privremenog generalnog izvršnog direktora.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi