Binance, Larry Ellison i još nekoliko ulagača pomoći će Musku preuzeti Twitter

Značajni svjetski ulagači i osobe iz tech svijeta pomoći će Elonu Musku prikupiti novac za kupnju Twittera. Među njima ističu se kriptomjenjačnica Binance i suosnivač Oraclea Larry Ellison

Sandro Vrbanus petak, 6. svibnja 2022. u 06:00

Elon Musk najavio je kako će preuzeti Twitter, za što mu treba oko 44 milijarde dolara. Dio je namirio nedavnom prodajom svojih dionica Tesle, dio vjerojatno ima "u čarapi", a sada se doznaje i da će u tom poslu s više od 7 milijardi dolara sudjelovati i nekoliko drugih partnera i ulagača.

Velika ulagačka imena

U Muskov pothvat sada su se odlučili uključiti kriptomjenjačnica Binance s pola milijarde dolara, investicijski fondovi Sequoia Capital (800 milijuna USD) i Andreessen Horowitz (400 milijuna USD), suosnivač Oraclea Larry Ellison (milijardu dolara), ali i saudijski princ Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud. Potonji je obećao Musku pripomoći u akviziciji sa svojih 35 milijuna dionica Twittera koje već posjeduje.

 U poslu će sudjelovati još petnaestak drugih investitora s nešto manjim, ali i dalje višemilijunskim iznosima.

Popis ulagača u Twitter koji idu "u paketu" s Muskom
Popis ulagača u Twitter koji idu "u paketu" s Muskom

Ovim ulaskom novih investitora Muskova će se financijska obveza smanjiti za spomenutih 7 milijardi dolara, odnosno morat će podići zajam od "samo" 6,25 milijardi, sukladno ranije objavljenom planu te uložiti vlastitih nešto više od 27 milijardi dolara.

Musk navodno nastavlja pregovore i s ostalim velikim dioničarima Twittera da ulože svoje dionice u ovo preuzimanje i tako mu dodatno olakšaju posao. Među onima s kojima se vode pregovori navodi se i suosnivač kompanije Jack Dorsey.

Burze su na ovu najavu reagirale pozitivno, pa je vrijednost dionice Twittera tijekom dana porasla za gotovo 4%. I dalje se njome trži ispod 51 dolara po dionici, što je manje od 54,2 dolara, koliko je Musk najavio platiti u procesu akvizicije. Nakon što, izvjesno, preuzme 100%-tni udjel u ovoj društvenoj mreži, šef Tesle i SpaceX-a trebao bi neko vrijeme provesti i na njezinom čelu, u funkciji privremenog generalnog izvršnog direktora.