Službeno je - Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Nakon samo desetak dana 'natezanja', Twitter je službeno prihvatio ponudu Elona Muska da kupi tvrtku za 54,20 dolara po dionici

Matej Markovinović ponedjeljak, 25. travnja 2022. u 21:45

Elon Musk, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, šef Tesle i SpaceX-a, kupio je Twitter za 54,20 dolara po dionici, odnosno približno 44 milijarde dolara, potvrdila je tvrtka u službenom priopćenju.

„Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalna gradska vijećnica na kojoj se raspravlja o pitanjima vitalnim za budućnost čovječanstva“, rekao je Musk nakon što je postao vlasnik ove popularne društvene mreže.

Istaknuo je kako želi učiniti Twitter boljim nego ikad, a to će postići tako što će ga poboljšati novim značajkama.

„Učinit ću algoritme otvorenima da bi se povećalo povjerenje, pobijedit ću spam botove i potvrditi autentičnost svih korisnika“, dodao je Musk. U službenom se priopćenju oglasio i izvršni direktor Twittera, Parag Agrawal.

 „Twitter ima svrhu i važnost koja utječe na cijeli svijet. Duboko smo ponosni na naše timove i inspirirani radom koji nikada nije bio važniji“, rekao je Agrawal.Transakcijom je zadovoljan i Bret Taylor, predsjednik neovisnog odbora Twittera, koji kaže da su proveli opsežne procjene Muskovog prijedloga.

„Predložena transakcija donijeti će znatnu gotovinsku premiju, a vjerujemo da je ona najbolji put naprijed za Twitterova dioničare“, zaključuje Taylor.

Ova je priča, podsjetimo, započela kad je Musk kupio 9,2 posto Twittera početkom travnja te tako postao tvrtkin najveći dioničar. Plan je bio da se pridruži upravnom odboru, no naposljetku se predomislio, jer bi ga to spriječilo da posjeduje više od 14,9 posto tvrtke.

Na koncu, Musk je 14. travnja objavio ponudu za kupnju Twittera, koju je tvrtka, nakon ne baš dugog premišljanja, danas i prihvatila.