Hrvatska tvrtka Gideon Brothers dobila je novu investiciju i značajnog kupca za svoje robote

Vodeći globalni pružatelj logističkih usluga DB Schenker koristit će autonomne logističke robote Gideon Brothersa, koji su prikupili i novih 19,6 milijuna kuna investicija

Sandro Vrbanus srijeda, 30. listopada 2019. u 13:00

Gideon Brothers, tvrtka za umjetnu inteligenciju i robotiku, razvila je naprednu tehnologiju autonomije koja kombinira dubinsko učenje i vizualnu percepciju te nudi fleksibilno rješenje za automatizaciju logističkih operacija u postojećim objektima. Njihove robote u Hrvatskoj već koriste kompanije Orbico, Tokić i Atlantic grupa, a nakon uspješnog završetka pilot projekta u pogonu u Leipzigu, vodeći globalni pružatelj logističkih usluga DB Schenker odlučio je nastaviti koristiti istu tehnologiju.

Uspješan pilot projekt doveo do suradnje

Tijekom pilot projekta robot je obavljao zadatke vezane uz redovno komisioniranje (kompletiranje narudžbi), ubrzavajući ih i omogućavajući zaposlenima da se usredotoče na složenije zadatke. Nekoliko tjedana nakon početka projekta, DB Schenker je proširio pilot projekt dodavši značajan broj novih točki za preuzimanje i dostavljanje tereta. Pritom su i ovo proširenje kao i redovnu finu prilagodbu proveli zaposlenici DB Schenkera, što je potvrdilo fleksibilnost cjelokupnog sustava.

Tijekom prvog mjeseca pilot projekta, tipična udaljenost koju je jedan robot prelazio premašivala je 26 km tjedno.

"Naši strojevi percipiraju svijet kao i mi – obrađuju vizualne inpute te razumiju što ih okružuje i kako se to odnosi na njihove zadatke", rekao je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa. "Ovo je tehnološki skok. Autonomni strojevi, opremljeni vizualnom percepcijom i umjetnom inteligencijom uspjet će tamo gdje je starija tehnologija zakazala – postat će sveprisutni u industrijskim okruženjima."

Nove investicije

Gideon Brothers nedavno je zaključio i drugu rundu seed financiranja, prikupivši 19,6 milijuna kuna (2,65 milijuna eura). Time su ukupna ulaganja u Gideon Brothers, uključujući investicije poslovnih anđela te prvu rundu, dosegla 4,83 milijuna eura.

Najnoviju rundu ulaganja predvodila je tvrtka Pentland Ventures, podružnica za izravna ulaganja grupacije Pentland, britanske tvrtke za upravljanje brendovima čiji portfelj uključuje Lacoste i Speedo. Novi ulagači u Gideon Brothers u posljednjoj rundi financiranja bili su i NJF Capital i Linic Ltd.