Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla nastavljaju suradnju u području 5G radijske mreže

Hrvatski Telekom (HT) i Ericsson Nikola Tesla (ENT) potpisali su ugovor o suradnji temeljem kojeg će ENT do kraja 2027. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže (RAN) Hrvatskog Telekoma.

Bug.hr utorak, 23. siječnja 2024. u 13:40

Ovim ugovorom nastavlja se implementacija Ericssonove 5G mrežne tehnologije u mrežu Hrvatskog Telekoma, uključujući najnovije proizvode i rješenja Ericssonovog radio sustava.

Primjenom najmodernije Ericssonove 5G tehnologije, Hrvatski Telekom će dodatno poboljšati kvalitetu usluge pristupa Internetu i mobilnim aplikacijama za svoje korisnike, te otvoriti novi prostor za uvođenje naprednih digitalnih rješenja poput nadopunjene stvarnosti, robotike, tzv. “digitalnih blizanaca” (digital twins) i sličnih rješenja. 

Stalni razvoj i nadogradnja mrežnih mogućnosti, implementacija novih i na tržištu najviših industrijskih standarda te kreiranje najsuvremenijih digitalnih rješenja ključni su dio strategije razvoja Hrvatskog Telekoma i pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Ovim partnerstvom ne samo da redefiniramo 5G okruženje u Hrvatskoj, već njime otvaramo vrata uzbudljivim novim poslovnim prilikama te osiguravamo ključnu platformu za ubrzanu nacionalnu digitalizaciju i društveni napredak“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je svoje zadovoljstvo zaključenjem ovog važnog ugovora i dodatnim jačanjem suradnje sa strateškim partnerom: „Ponosna sam što je Hrvatski Telekom ponovno odabrao Ericsson Nikolu Teslu za nastavak suradnje na modernizaciji i proširenju mobilne mreže HT-a. Ovo je potvrda Ericssonovog tehnološkog liderstva te stručnosti, profesionalnosti i kvalitete stručnjaka Ericssona Nikole Tesle koji na međunarodnoj razini sudjeluju u razvoju i implementaciji suvremenih komunikacijskih tehnologija. Zahvaljujem našem strateškom partneru na povjerenju da zajedno pridonosimo daljnjoj digitalizaciji hrvatskog gospodarstva i društva što je u skladu s nacionalnim i europskim ciljevima digitalne agende.“ 

Vodeća mreža je preduvjet vodećeg korisničkog iskustva na tržištu. U tom smislu kontinuirano ostvarujemo najveća financijska ulaganja na tržištu, kako u optičku tako i u 5G mrežu širom Hrvatske. Nastavak suradnje s ENT predstavlja dodatnu potvrdu i predanost našem strateškom usmjerenju da našim privatnim i poslovnim korisnicima osiguramo najbolju digitalnu infrastrukturu na tržištu”, zaključio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.