I europski proizvođači čipova bi mogli ograničiti isporuke svojih proizvoda Huaweiju

I europske tvrtke mogle bi ograničiti isporuku proizvoda tvrtki Huawei nakon zabrane prodaje proizvoda američkih tvrtki Huaweiju, jer njihovi proizvodi sadrži određeni postotak američkih tehnologija

Matija Pavlić utorak, 21. svibnja 2019. u 06:00

Nakon vijesti da je zbog odluka američke administracije Google raskinuo suradnju s tvrtkom Huawei što se tiče licenci za operativni sustav Android stigle su i vijesti kako će suradnju s kineskom tvrtkom prekinuti i tvrtke Intel, Broadcom te Qualcomm.

Potom su se pojavile glasine (koje prenosi Nikkei Asian Review) kako će suradnju prekinuti i europski proizvođači čipova. Njemački proizvođač čipova Infineon opovrgava glasine koje iznose neki kineski mediji, da je prestao s isporukama čipova tvrtki Huawei, no ipak ne radi se o svim proizvodima već o nastavku isporuke "većine proizvoda" koji nisu podložni novim restrikcijama koje uvodi američko zakonodavstvo.

U kontekstu prekida suradnje s tvrtkom Huawei još se spominje i francusko-talijanska tvrtka STMicroelectronics te austrijska tvrtka AMS. Čelništvo STMicroelectronicsa trebalo bi se sastati do kraja ovog tjedna kako bi odlučilo o daljnjim koracima što se tiče isporuka svojih proizvoda tvrtki Huawei.

Proizvodi europskih tvrtki koji se neće smjeti isporučivati tvrtki Huawei su oni koji u sebi sadrže određenu razinu američkih tehnologija.