IBM proširio svoje partnerstvo sa Samsungom

IBM i Samsung produžili su dugogodišnju suradnju dogovorom prema kojem će Samsung za IBM proizvesti procesore iduće generacije temeljene na 7-nanometarskom proizvodnom procesu i EUV tehnologiji

Matija Pavlić ponedjeljak, 24. prosinca 2018. u 07:00

Tvrtka IBM proširila je svoje višegodišnje partnerstvo sa Samsungom, prema dogovoru, Samsung Foundry će proizvesti procesore iduće generacije za sustave IBM Power Systems, IBM z i LinuxONE. Pritom će iskoristiti Samsungov 7-nanometarski proizvodni proces baziran na EUV (Extreme Ultra Violet) tehnologiji.

Odluka o odabiru Samsunga kao budućeg partnera dolazi nakon što je IBM-ov prijašnji partner, tvrtka GlobalFoundries, na kojeg se američka tvrtka oslanjala što se tiče proizvodnje čipova na neodređeno vrijeme otkazala razvoj svojeg 7-nanometarskog proizvodnog procesa.

Ugovor između IBM-a i  GlobalFoundriesa ističe početkom iduće godine. IBM i Samsung inače kako je spomenuto surađuju već oko 15 godina putem IBM-ove organizacije IBM Research Alliance (kojoj ujedno pripada i tvrtka GlobalFoundries).

Nove Power procesore za 2019. godinu proizvest će GlobalFoundries u 14-nanometarskom proizvodnom procesu. Power procesore koji će se pojaviti 2020. godine proizvest će drugi proizvođač (možda baš Samsung). Procesor IBM z15 iduće generacije za IBM Z mainframe računala trebao bi proizvesti upravo Samsung.