Iduće godine na robotiku i dronove će biti utrošeno 115,7 milijardi dolara

Prema istraživanju IDC-a globalna potrošnja na robotsku tehnologiju i dronove bi iduće godine trebala iznositi oko 115,7 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 17,6% na godišnjoj razini

Matija Pavlić četvrtak, 6. prosinca 2018. u 12:00

Analitičari IDC-a ističu kako će tržište robotskih sustava i dronova u 2019. godini što se tiče potrošnje doseći vrijednost od 115,7 milijardi američkih dolara. To je povećanje od 17,6% na godišnjoj razini. Do 2020. godine potrošnja bi u ovom sektoru trebala doseći vrijednost od 210,3 milijarde američkih dolara uz godišnju stopu rasta (CAGR) od 20,2%.

U petogodišnjem razdoblju robotika i robotski sustavi bit će najznačajniji sektor s potrošnjom od 103,4 milijardi američkih dolara tijekom iduće godine, dok će potrošnja u slučaju dronova iznositi 12,3 milijarde američkih dolara. Potrošnja na industrijske robote u 2019. godini činit će 30% čitave potrošnje na robotiku i robotske sustave.

Za gotovo polovicu cjelokupne potrošnje na robotske sustave otpada proizvodna industrija (Discrete Manufacturing), nakon čega slijedi procesna proizvodnja, kao i zdravstveni te potrošački sektor. Do 2022. godine primat u potrošnji na robotiku bi trebao preuzeti maloprodajni sektor.

Što se tiče dronova, ovdje će dominirati potrošnja na hardver (90% cjelokupne potrošnje). Na korisnički sektor otpada oko 40% cjelokupne potrošnje u sektoru, a oko 18% na specijalizirane uslužne dronove.

Potrošnja korisničkog sektora na dronove bi tijekom iduće godine trebala iznositi oko 5,1 milijardu američkih dolara, dok će industrija imati potrošnju od oko 1,4 milijarde dolara u uslužnom sektoru, građevini oko 1,05 milijardi dolara te u slučaju 913 milijuna američkih dolara. Najveći rast što se tiče potrošnje na dronove u idućih pet godina očekuje se u državnom, edukacijskom i maloprodajnom sektoru