Investicijska runda veća od svih do sada zajedno: Rimac Grupa osigurala novih pola milijarde eura

U novom investicijskom krugu, koji su predvodili Softbank i Goldman Sachs, prikupljen je kapital koji će biti iskorišten za nastavak rasta tvrtke, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatna zapošljavanja

Sandro Vrbanus srijeda, 1. lipnja 2022. u 08:00

Rimac Grupa danas je objavila kako je prikupila čak 500 milijuna eura (odnosno 3,78 milijarde kuna) svježeg kapitala u investicijskom krugu D. Time je tržišna vrijednost ove kompanije premašila 2 milijarde eura.

Ključni novi ulagači u Rimčevu kompaniju su investicijski fondovi SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Mate Rimac nakon ove runde i dalje posjeduje najveći vlasnički udio u Rimac Grupi, čije su tvrtke kćeri Rimac Technology (u 100%-tnom udjelu) te Bugatti Rimac (55%).

Daljnji razvoj tehnologija

Prikupljeni kapital prvenstveno će biti iskorišten za daljnji razvoj Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače – ova tvrtka već je ušla u partnerstvo s mnogim globalnim brandovima, među kojima su Porsche, Hyundai, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i Aston Martin. Kada dostigne svoj puni kapacitet u Rimac Kampusu, Rimac Technology će moći proizvoditi desetke tisuća komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

Nova organizacijska struktura Rimac Grupe 📷 Rimac Grupa
Nova organizacijska struktura Rimac Grupe Rimac Grupa

Počinje sljedeća faza razvoja

"Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da kompaniju dovedemo do slijedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe, ne bismo bili ovdje gdje smo danas", izjavio je Mate Rimac.

Posljednja runda financiranja veća je od svih do sada - zajedno 📷 Rimac Grupa
Posljednja runda financiranja veća je od svih do sada - zajedno Rimac Grupa

Udvostručena vrijednost kompanije

Na ekskluzivnom okruglom stolu s novinarima, na kojem je sudjelovao i Bug, Rimac je izjavio kako je vrlo ponosan na imena koja su predvodila ovu rundu te istaknuo da je ulaganje 500 milijuna eura više od svih dosadašnjih investicija u tvrtku ukupno, a ovo ulaganje im je i udvostručilo tržišnu valuaciju. Napomenuo je i da je tek 1% investicija u Rimac Grupu do sada došlo od EU i nacionalnih fondova, u usporedbi s gotovo milijardu eura prikupljenih od postojećih i novih ulagača. Zanimljivo je i da je jedan od vodećih novih ulagača Softbank, investitor u primarno tehnološke kompanije, što potvrđuje stratešku orijentaciju Rimac Grupe.

Usporedba privatnih i javnih ulaganja u Rimac Grupu 📷 Rimac Grupa
Usporedba privatnih i javnih ulaganja u Rimac Grupu Rimac Grupa

U tvrtku, kaže, i dalje dolazi raditi mnogo stranaca. U proizvodnji je većinom domaća radna snaga (90%), dok je u razvoju situacija nešto drugačija. Od najavljenih ovogodišnjih zapošljavanja 30-40% bi moglo biti stranaca. Kad je riječ o dobavi, trenutačno ih muči tek pribavljanje elektroničkih komponenti iz Kine – dok su probleme s komponentama za ožičenje (koji se javljaju zbog situacije u Ukrajini i zahvaćaju velik dio autoindustrije) unaprijed "riješili" tako što te dijelove proizvode sami. Zbog sličnih problema donekle će kasniti i izgradnja kampusa, ali ne previše, čuli smo jučer.

Rimac Kampus
Rimac Kampus

Izjave ulagača

Jimi Macdonald, SoftBank Investment Advisers: "Svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama. Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu."

Michael Bruun, Goldman Sachs Asset Management: "Veselimo se partnerstvu s Matom Rimcem i njegovim menadžerima u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona."

Lutz Meschke, Porsche AG: "Sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos napredovanju i uspjehu Rimac Grupe. S novim investitorima Rimac će dodatno ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i tako postati još snažniji partner Porscheu. Ova bliska suradnja stvara dodanu vrijednost na obje strane u smislu tehnološke i inovacijske snage".

Andrea C. Bonomi, Investindustrial: "Iznimno nam je drago što možemo nastaviti podržavati kompaniju u ostvarenju plana industrijske ekspanzije, što će Rimca pretvoriti u predvodnika tranzicije prema rješenjima u elektromobilnosti. Želimo dobrodošlicu i novim dioničarima koji će dodatno ojačati grupaciju."