Musk prijeti selidbom Tesle iz Kalifornije jer ne može ponovno pokrenuti proizvodnju

Nakon trakavice s prisilnim privremenim zatvaranjem tvornice u Fremontu dogodila se još jedna pravna bitka – ovoga puta vezana uz ponovno otvaranje iste tvornice

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. svibnja 2020. u 16:05

Kada je, sredinom ožujka, gotovo cijela planeta krenula u zatvaranje svih tvornica i zaustavljanje svih osim najnužnijih gospodarskih aktivnosti, Elon Musk nije bio oduševljen. Isprva je odlučio prkositi lokalnim vlastima u Fremontu u Kaliforniji gdje je smještena jedna Teslina tvornica automobila, no nakon nekoliko dana pravnog "natezanja" ipak je bio primoran poslati zaposlenike na prisilni odmor i privremeno zaustaviti proizvodnju.

Od tada je prošlo već gotovo dva mjeseca, i Musku je očigledno dosta situacije u kojoj proizvodnja stoji. Ovoga je vikenda stoga njegova kompanija pokrenula tužbu protiv okruga Alameda u pokušaju da se barem dio ljudi vrati na posao.

Otvori-zatvori-preseli...

Naime, savezna država Kalifornija donijela je odluku prema kojoj se u tvornice smije vratiti do 30% radne snage, ali su ostavili lokalnim vlastima diskreciju u zadržavanju restrikcija. Shodno tome, u Alamedi su odlučili da još nije vrijeme za početak otvaranja tvornica, dok su u Tesli već bili detaljno isplanirali kako će im se i kada zaposlenici vratiti u pogone.

Osim tužbe protiv okruga u kojem je smještena tvornica, Elon Musk je najavio i da već planira preseliti pogon iz kalifornijskog Fremonta u Nevadu ili Teksas, nezadovoljan time kako se donose i provode odluke vlasti u Kaliforniji.

Na Twitteru mu se potom javio i gradonačelnik susjednog Palo Alta, u kojem je smještena Teslina centrala, te obećao pomoć kako bi kompaniju zadržao u Kaliforniji. Na to ga je potaknula ishitrena Muskova reakcija u kojoj je zaprijetio da će njegovim potezom "posljednji proizvođač automobila u Kaliforniji" odande vrlo brzo otići. Trakavica započeta još u ožujku se, dakle, nastavlja.