Ne poskupljuje samo u realnom svijetu: cijene nekretnina divljaju i u metaverzumu

Zbog rasta cijena građevinskih parcela u metaverzumu kupci se udružuju u decentralizirane autonomne organizacije DAO. U tom procesu stvara se i novi model virtualnog vlasništva nad imovinom

Mladen Smrekar ponedjeljak, 4. travnja 2022. u 06:00

Vrijednost nekretnina nije dramatično porasla samo u stvarnom svijetu. Vrhunska parcela u Decentralandu, platformi metaverzuma, prodana je  u studenom 2021. za protuvrijednost od 2,4 milijuna američkih dolara, a šesterocifrenu cijenu postižu i brojna manje poželjna virtualna zemljišta. 

Novi model virtualnog vlasništva

Rast cijena građevinskih parcela u metaverzumu nagnao je mnoge da se udruže u metaverzumske decentralizirane autonomne organizacije zvane DAO. U tom procesu stvara se i novi model virtualnog vlasništva nad imovinom.

DAO kupuju, prodaju i drže blockchain imovinu bez kontrole središnjeg tijela. Kupnjom DAO tokena stječu se prava utjecaja na odluke, često proporcionalno vlasništvu, iako se specifičnosti razlikuju među grupama.

PangeaDAO jedna je od tradicionalnijih grupa koja smatra kako će "virtualno zemljište jednog dana biti imovina koja donosi prinos i visoku vrijednost". PangeaDAO želi kupiti virtualne nekretnine, razviti ih, iznajmiti ili prodati kao imovinu, baš kao što investicijski fondovi rade s nekretninama u stvarnom svijetu. Međutim, DAO je još uvijek u vrlo preliminarnoj fazi i stoga još ne posjeduje 'stvarne' nekretnine u metaverzumu.

DAO-ovi vjeruju da će vlasništvo nad parcelama u metaverzumu učiniti dostupnijim
DAO-ovi vjeruju da će vlasništvo nad parcelama u metaverzumu učiniti dostupnijim

EnterDAO već iznajmljuje metaverse nekretninu u Decentralandu, no to nije njegov jedini cilj. Njegovo tržište za iznajmljivanje zemljišta, Landworks, samo je jedna od dvije velike inicijative. Drugi je MetaPortal, desktop aplikacija koja služi kao portal u više igara. Oba projekta su povezana s metaverzumom, ali tu prestaju sličnosti.

Vrijednost parcela u metaverzumu mogla bi rasti kao nekretninama u Hong Kongu ili San Franciscu
Vrijednost parcela u metaverzumu mogla bi rasti kao nekretninama u Hong Kongu ili San Franciscu

Svoj koncept nudi i MetaOasis DAO koji ne treba brkati s MetaOasisom, zasebnim metaverse projektom. Iako je predstavljena kao "nova paradigma u razvoju nekretnina", aktivnost na DAO-ovom Discord kanalu upućuje na to da su usredotočeni na razvoj City Oasisa, specifične parcele koju DAO posjeduje u metaverzumu The Sandbox. DAO je također prešao na izdavanje NFT avatara Zzoopers. 

Smisao posjedovanja

DAO-ovi vjeruju da će vlasništvo nad parcelama u metaverzumu učiniti dostupnijim. PangeaDAO se još uvijek organizira, MetaOasis DAO posjeduje 35 parcela u The Sandboxu, a EnterDAO je unajmio nekoliko desetaka parcela u Decentralandu, uglavnom po cijenama ispod deset dolara dnevno.

Smisao posjedovanja dijela metaverzuma značajno se razlikuje od kupca do kupca. Špekulantima je stalo samo do profita, drugi imaju različite motive: od sklonosti novotarijama, preko pokušaja jačanja brenda, do generiranja prihoda od virtualnih roba. Multinacionalna banka HSBC, na primjer, posjeduje zemljište u The Sandboxu u kojem korisnike zabavlja edukativnim igrama.

Frisco u metaverzumu

Vlasništvo nad digitalnim zemljištem omogućuje brendovima da se reklamiraju mlađim generacijama i da s njima komuniciraju na njima prirodniji način.

I virtualne nekretnine mogu se razvijati, iznajmljivati i prodavati kao imovina
I virtualne nekretnine mogu se razvijati, iznajmljivati i prodavati kao imovina

Roblox, platforma za online igre koja omogućuje igračima da kreiraju vlastite igre i iskustva, ima više od 200 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Današnje platforme u metaverzumu nisu im ni do koljena, ali virtualnim nekretninama u uspješnom metaverzumu vrijednost bi mogla rasti kao nekretninama u Hong Kongu ili San Franciscu.