Njemačka nudi 14 milijardi eura subvencija proizvođačima čipova

Njemački ministar gospodarstva najavio je kako će ta zemlja ponuditi značajne državne subvencije kompanijama koje bi u toj zemlji htjele proizvoditi poluvodičke čipove

Sandro Vrbanus subota, 7. svibnja 2022. u 15:05

Europska unija kao jedan od svojih prioriteta u narednom razdoblju istaknula je proizvodnju poluvodičkih čipova na svojem teritoriju, kako bi se smanjila ovisnost o stranim, pogotovo azijskim, proizvođačima. Europski akt o čipovima najavio je kako će se unutar Unije "mobilizirati privatna i javna ulaganja", za što će biti izdvojeno 43 milijarde eura. Njemačka je ovaj izazov odlučila prigrliti, pa je njihov vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck ovoga tjedna najavio njihovu inicijativu.

Cilj je izbjeći nestašice

Prema njegovim riječima, njemačke vlasti ozbiljne su u namjeri da privuku ulagače i proizvođače čipova u svoju zemlju, pa će za to izdvojiti 14 milijardi eura. Taj će iznos biti ponuđen u obliku državne pomoći proizvođačima koji će u Njemačkoj pokrenuti proizvodnju čipova. Time žele spriječiti da se njihovoj industriji ponovi aktualna situacija, u kojoj proizvodnja u mnogim granama usporava ili stoji zbog nestašice čipova u cijelom svijetu.

Državna subvencija za tvornice poluvodiča bit će olakšana i pojednostavljena, sukladno Europskom aktu o čipovima. Podsjetimo, Intel je nedavno najavio da će u njemačkom Magdeburgu uložiti oko 17 milijardi eura u tvornicu čipova (projekt je najavljen naslovnom slikom ovog članka). Ona bi trebala biti puštena u pogon 2027. godine i zapošljavati oko tri tisuće ljudi. Tada se spominjalo da će to ulaganje biti subvencionirano s "nekoliko milijardi eura" od strane vladajućih.

Habeck je sada to i potvrdio, ali je istaknuo da Intelov projekt neće biti jedini, već da će u Njemačkoj biti još primjera poput ovog ulaganja u Magdeburgu. Kao potencijalni problem istaknuo je činjenicu da će proizvođači automobila i ostalih tehnoloških proizvoda i dalje ovisiti o stranim dobavljačima kad je riječ o baterijama. Naglasio je kako je potrebno izraditi strategiju kojom bi Njemačka osigurala sirovine i za taj segment industrije.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi