Nvidia je zaradila 5 milijardi dolara u zadnjem kvartalu

Opskrba grafičkim karticama ostat će slaba i tijekom prvog kvartala ove godine.

Matej Markovinović petak, 26. veljače 2021. u 06:00

Unatoč nestašici grafičkih kartica, Nvidia je u četvrtom kvartalu uspjela zaraditi rekordnih pet milijardi dolara prihoda, što je 61 posto više u odnosu na godinu prije toga.

Američka tvrtka tvrdi da će u prvom kvartalu ove godine zaraditi još toliko. Budući da se zadnji kvartal u godini poklapa s blagdanima, prvi sljedeći je uvijek najlošiji što se tiče kupnje i zarade, stoga je ovo optimistična prognoza.  

Nvidia očekuje da će većina prihoda od njihove procjene doći upravo s igraćeg tržišta, koje traži i više RTX 30 kartica nego ih tvrtka može isporučiti. S druge strane, probleme je imao i suparnički AMD koji se također, možda čak i više od Nvidije, borio da održi stalne zalihe grafičkih kartica u maloprodaji. Pandemija je imala veliku ulogu u nemogućnosti održavanja zaliha proizvoda, ali i nestašica poluvodičkih čipova.

Nvidia je nedavno objavila da želi olakšati igračima da dobiju svoju grafičku karticu, a kako bi otežali rudarima kripto valuta, u novu su RTX 3060 grafičku karticu stavili upravljački program koji će moći detektirati rudarenje Ethereuma. Također će u ožujku predstaviti i svoj CMP namjenski rudarski procesor u nadi da će rudarska zajednica ostaviti više grafičkih kartica igračima. Nvidia navodi da prodaja njihovih proizvoda korištena za rudarenje kripto valuta čini manji dio prihoda: samo 300 milijuna od sveukupnih pet milijardi dolara.