Osnivač Xiaomija dobio bonus od gotovo milijardu dolara

Kineski proizvođač pametnih telefona ubilježio je snažan rast prihoda i dobiti u 2018. godini, ali je i obilato nagradio svojeg prvog čovjeka, Lei Juna

Sandro Vrbanus petak, 12. travnja 2019. u 02:00

Lei Jun, osnivač kineskog proizvođača mobitela Xiaomi, dobio je od te kompanije oveći bonus na kraju poslovne godine 2018. Xiaomi je, naime, u protekloj godini zabilježio snažan porast svih financijskih pokazatelja. Prihodi kompanije porasli su za čak 52,6% i iznosili nešto preko 26 milijardi američkih dolara. Od toga je oko 1,3 milijarde uknjiženo kao neto godišnja dobit kompanije nakon oporezivanja.

U istom dokumentu u kojem su objavljeni ovi rezultati navodi se i kako je spomenuti Lei Jun nagrađen usred godine bonusom u vidu dionica – pripisano mu je 636,6 milijuna dionica Xiaomija ukupne vrijednosti nešto veće od 950 milijuna dolara. Dakle, osnivač kompanije zaradio je za sebe gotovo jednaki iznos kao onaj koji je cijela kompanija na godišnjoj razini prikazala kao dobit, i to samo u vidu ovako mu dodijeljenih dionica. Redovna plaća i dividende koje je primio nisu javno iskazani.

Zbog ovolikog se bonusa, određenog "na temelju osmogodišnje predanosti kompaniji" 49-godišnji Jun našao na meti kritika. No, ubrzo se oglasio i najavio da će, nakon što se od svega oduzmu porezi, cijelu količinu dionica donirati u humanitarne svrhe.

Za ovakvu nagradu sam Jun navodno nije znao, nego je o tome odlučio upravni odbor kompanije. Oni svoju odluku pravdaju činjenicom da je kompanija prošlog ljeta svoje dionice ponudila na burzi, te da prije započinjanja procesa inicijalne javne ponude (IPO-a) nije neobično nagraditi svoje menadžere dionicama. Jun do sada nije prodao niti jednu dionicu iz bonusa – do siječnja je vrijedila zabrana zbog nedavno provedenog IPO-a, a sada će ih, eto, dati u dobrotvorne svrhe.