Biznis

Ozbiljni novci za ozbiljne poduzetničke i društveno korisne ideje

Gorden Knezovic ponedjeljak, 3. lipnja 2019. u 16:00

Ako imate ideju ili možda u određenoj mjeri razvijen neki projekt ne morate tražiti projekte kroz institucije EU, možete se prijaviti na domaći financijski bogat i širok projekt Moj Zaba Start.

Vjerojatno ste čuli za eHelth, jedno od područja najčešće primjene digitalnih tehnologija i inovacija s digitalnim alatima u okvirima nekoliko projekata Europske unije. Zdravlje je područje u kojemu digitalne tehnologije mnoštvom inovacija umnogome pomažu bilo da je riječ o ranijem dijagnosticiranju bolesti, zdravstvenoj skrbi oboljelih, liječničkim poslovima, organiziranju zdravstvene skrbi, bržoj i lakšoj komunikaciji pacijenata i liječnika...

Naravno, u sklopu eHelth i drugih sličnih EU projekata postoji niz poticajnih mjera za razvoj novih i inovativnih IT rješenja u poduzetništvu i važnim društvenim djelatnostima. No, ako imate ideju ili možda u određenoj mjeri razvijen neki projekt, ne morate tražiti projekte kroz institucije EU, možete se prijaviti na domaći financijski bogat i širok projekt Moj Zaba Start.

Naime, Zagrebačka banka još od 2013. godine, kroz svoje društveno odgovorno poslovanje, ima projekt poticanja novih poduzetničkih ideja i društveno korisnih programa.

Moj Zaba Start ima tri okvirne teme: Poduzetništvo, Kultura i znanost te Društvo, čime je obuhvaćen zaista široki opseg različitih tema tako da sigurno nećete „promašiti temu“.

Pri tome vam poticaj može biti i značajna vrijednost i količina financijskih nagrada, odnosno njihov broj, Usto, dobit ćete i stručnu pomoć za daljnji razvoj svoje poduzetničke ideje ili društveno korisnog programa.

Iz Zagrebačke banke naglašavaju kako svojim jedinstvenim programom nastoje poticati poduzetničku izvrsnosti u društvu, znanstvene i kulturne ustanove kroz Moj Zaba Start mogu dobiti poticaj u realizaciji svojih vrijednih projekata, ustanove i pojedinci mogu dobiti sredstva za projekte koji ovo društvo čine boljim i humanijim.

Tehnologija produžuje turističku sezonu

Na prošlogodišnjem natječaju Moj Zaba Start u kategoriji Poduzetništvo pobjednik je projekt SightRun Adventure Donkey j.d.o.o. iz Zagreba. SightRun je mobilna aplikacija s digitaliziranim trkačkim turama koja omogućuje korisnicima da trčeći upoznaju određenu destinaciju. Aplikacija je svojevrstan audiovodič koji korisniku pruža preciznu navigaciju i zanimljive informacije o lokalnim znamenitostima, legendama, poznatim osobama, lokalnim delicijama… Uz pomoć slušalica za uši trkač ne mora gledati u mobitel, nego se može bezbrižno opustiti i uživati u trčanju dok ga aplikacija vodi destinacijom.

SightRun je inovativna tehnološka inovacija, jedinstveno rješenje koja obogaćuje turističku ponudu Hrvatske sadržajem koji pridonosi produljenju turističke sezone. SightRun pomaže riješiti probleme turističkih zajednica i hotela koji svojim gostima putem tehnološkog rješenja nude odgovarajući proizvod i personalizirane ture.

Rekreativno je trčanje najbrže rastuća sportska grana s više od 200 milijuna trkača u svijetu. Kao što je cikloturizam pridonio proširenju turističke sezone tako sada i trčanje postaje glavni trend u aktivnom turizmu i Hrvatska ima priliku to iskoristiti.

Putem mobilne aplikacije SightRun turisti mogu bezbrižno razgledati grad trčeći bez gledanja u kartu. U sklopu projekta razvit ćemo inovativni sustav za kreiranje tura na način da će korisnici moći odabrati željenu dužinu ture te će im aplikacija generirati kružnu turu koja počinje i završava na njihovoj trenutačnoj lokaciji.

Inovativan sustav za kreiranje tura moći će se implementirati i u druge projekte koji uključuju kretanje u prostoru, a povezivat će navigaciju i željeni audiosadržaj.

Zdravija životna sredina i hrana

U Kategoriji Kultura i znanost lanjski pobjednik je projekt Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Biopolimerne mikrokapsule za zaštitu/ishranu bilja (BIMIBI). Projektom se nastoji uvesti novi pristup u procesu prihrane/zaštite bilja primjenom formulacija istodobno ispunjenih kemijskim i biološkim agensima. Time će se smanjiti prevelika primjena agrokemikalija štetnih za ljudsko zdravlje. Znanstvenici zagrebačkog Agronomskog fakulteta stvorili su inovativan način pripreme i primjenu agroformulacija mikrokapsula simultano ispunjenih biološkim i kemijskim tvarima u procesu ekološke ishrane i zaštite bilja.

Kontroliranim otpuštanjem bioaktivnih tvari iz mikrokapsula postižu se istodobno ishrana i zaštita bilja, tj. brži rast i zaštita bilja od bolesti i patogena. Ovisno o inkapsuliranim bioaktivnim tvarima, agroformulacije mikrokapsula alternativa su ili dopuna agrokemijskim mjerama zaštite bilja. Agrokemikalije su legitiman i koristan alat koji može osigurati znatne prednosti za društvo. Da bi se povećale te prednosti, potrebno ih je iskoristiti na siguran i učinkovit način; pogrešna primjena može uzrokovati štetu za ljude i okoliš. Kako bi se smanjila ukupna izloženost agrokemikalijama, smanjuje se njihova uporaba i uvode uravnotežene agrotehničke mjere uz uzimanje u obzir ekonomskih, ekoloških i toksikoloških čimbenika (integrirana proizvodnja poljoprivrednih proizvoda). Agroformulacije na bazi biopolimernih mikrokapsula s inkapsuliranim bioaktivnim tvarima učinkoviti su proizvodi za zaštitu i ishranu bilja u integriranoj proizvodnji. Projekt donosi dobrobiti poljoprivrednicima (sigurnija primjena agrotehničkih mjera, učinkovitije iskorištavanje bioaktivnih tvari te znatnu ekonomsku korist (potrebna je jedna aplikacija tijekom razdoblja vegetacije, smanjuje se broj uporaba mehanizacije itd.) kao i cjelokupnoj zajednici uzgojem ekoloških usjeva te proizvodnjom zdrave i funkcionalne hrane.

Glavni je cilj projekta priprema agroformulacija mikrokapsula ispunjenih bioaktivnim tvarima koje se kontrolirano otpuštaju za istodobnu ishranu i zaštitu bilja primjenom na tlu ili folijarno čime se smanjenje primjena toksičnih agrokemikalija u proizvodnji zdrave i funkcionalne hrane. 

„Odluka za prijavu na Moj Zaba Start povezana je sa željom da se znanstvena istraživanja provedena u laboratorijima Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta unaprijede dobivenim financijskim sredstvima te ubrza primjena u poljoprivredi i proizvodnji funkcionalne hrane. Procesi prijave i dobivanje sredstava putem nacionalnih i međunarodnih institucija dugotrajni su (2 – 3 godine). To je predugo razdoblje za razvoj znanosti u Republici Hrvatskoj i praćenje trendova istraživanja na europskoj i svjetskoj razini. Želja nam je povezati istraživanja na Agronomskom fakultetu s poljoprivrednicima i proizvođačima hrane te ubrzati prijenos znanja i tehnologije kao zamašnjaka za razvoj ekološke proizvodnje hrane u Republici Hrvatskoj. Stvorit ćemo novi proizvod koji će biti prepoznat nacionalno, regionalno i međunarodno“, objasnio je predstojnikom Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marko Vinceković,.

Liječnici daju sve od sebe

Istraživački znanstveni projekt čiji je cilj razvoj nove dijagnostičke metode za rano otkrivanje kardiotoksičnosti kemoterapije također je pobjednik je prošlogodišnjjeg Moj Zaba Starta u kategoriji Kukltura i znanost. Rezultati istraživanja mogli bi biti važni jer bi u najranijoj fazi detektirali kardiotoksičnost, prije nego ona uspije stvoriti negativne utjecaje u ljudskom organizmu. Danas na tržištu ne postoji dijagnostički test kojim se pravodobno detektira kardiotoksičnost kemoterapijskog liječenja.

Autor projekta je Tomo Svaguša sa šestero kolega, a njihov će inovativni test za pravodobno otkrivanje kardiotoksičnosti rezultirati boljom kvalitetom života bolesnika nakon liječenja maligne bolesti.

Glavni je cilj projekta razvoj novog dijagnostičkog testa za rano/pravodobno otkrivanje srčanog oštećenja tijekom kemoterapijskog liječenja. Sada svako treća osoba oboli od maligne bolesti te je liječenje maligne bolesti dugotrajno i nije bez rizika. Napretkom medicine sve se više bolesnika uspijeva izliječiti od maligne bolesti, ali kao posljedica agresivnog liječenja tumora ti bolesnici kasnije pate od posljedica srčanog oštećenja. Naše istraživanje u ovoj je fazi ponajprije istraživačko (utvrđivanje povezanosti), ali s kliničkim implikacijama. Pravodobno utvrđivanje te komplikacije omogućit će liječnicima pravodobnu intervenciju u smislu poboljšavanja kemoterapijskog liječenja i boljih rezultata. Omogućit će uvođenje preventivne terapije koja može smanjiti oštećenje srca.

Na mladima svijet ostaje

GoScoutingCroatia Saveza izviđača Hrvatske, pobjednica u kategoriji Društvo prošlogodišnjeg Moj Zaba Starta, internetska je platforma s lokacijama neiskorištenih zemljišta koje domaći i strani izviđači mogu iskoristiti za kampiranje, uključujući i sve sadržaje u okolici svakog kampa. Platforma je inovativan način širenja turizma u Republici Hrvatskoj. Korisnici su izviđači (stariji od 14 godina) iz cijelog svijeta koji žele doći u Hrvatsku i kampirati u izviđačkim kampovima. Hrvatska ih privlači svojim položajem te bogatom i raznolikom ponudom. Time će se unaprijediti turistički nerazvijena područja, koja će dobiti priliku za promociju i pružanje usluga svoje sredine. Projekt je dobio i potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a lokalno će surađivati s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Hrvatskim Crvenim križem.

Tisuće izviđača iz Europe pokazuje zanimanje za dolazak u Hrvatsku. Nažalost kod nas ne postoje javna zemljišta namijenjena za izviđačko kampiranje. Platforma je karta s lokacijama javnih zemljišta koja domaći i strani izviđači mogu upotrebljavati za kampiranje. Svaka lokacija popraćena je fotografijama, objašnjenjima i uputama kako upotrebljavati lokaciju. Na karti se nalaze i dodatni sadržaji u okolici: kulturni, turistički, prirodni itd. Bitan je segment volonterski rad koji strani izviđači odrađuju u lokalnoj zajednici. Projekt ima važan ekonomski i turistički utjecaj na razvoj lokalne sredine, omladinskog turizma te međunarodnu razmjenu mladih, pogotovo u turistički nerazvijenim mjestima.

Prošlogodišnji pobjednici projekta pokazuju kako primjena tehnologija/IT rješenja i aplikacija ostvaruju značajni znanstveni te općekorisne društveni i nadasve humani projekti koje prepoznaju u žiriju Moj Zaba Start. A primjena novih digitalnih rješenja, bliska mladima. Moguća je u svim područjima (medicina, IT, poljoprivreda, turizam...). Možda i vaša poduzetnička ideja može biti među nagrađenima. Stoga, ako imate ideju ili možda u određenoj mjeri razvijen neki projekt, ne morate tražiti projekte kroz institucije EU, možete se prijaviti na domaći financijski bogat i širok projekt Moj Zaba Start.

 3-smjerni podni audiofilski zvučnici

FOCAL Aria 926

Klasičan i moderan dizajn, 45Hz - 28kHz, točka niske frekvencije 6 dB 37Hz, 91.5dB, 8 ohma, 40 - 250W.

18.999 kn Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO SILVER 50

Snažan zvuk s impresivnim razmjerom i dinamikom, 100 W RMS, 52 Hz – 35 kHz, 8 ohma, 87 dB, 40 – 100 W, HiVe II sustav priključaka.

4.399 kn Kupi