Prodaja sklopivih mobitela ruši rekorde, Samsung i dalje na vrhu

Iako je Samsung pao za 14 posto u odnosu na prošlu godinu i dalje je na samom vrhu kad je riječ o ukupnoj prodaji sklopivih mobitela

Matej Markovinović četvrtak, 7. prosinca 2023. u 14:19
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prodaja sklopivih mobitela doživjela je rekord u trećem kvartalu ove godine, potaknuta Samsungovim lansiranjem modela Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 te jačom konkurencijom iz Kine. Prema podacima DSCC-a, prodaja je skočila za 215 posto u odnosu na drugi kvartal te za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši tako sedam milijuna prodanih jedinica.

Sa 72 posto tržišnog udjela, Samsung je i dalje na samom vrhu, ali je pao za 14 posto u odnosu na prošlu godinu. Podaci pokazuju da Z Flip 5 „drži“ 45 posto cijelog tržišta, dok Fold 5 ima 24 posto. No, po ukupnom tržišnom udjelu, Huawei je drugi na ljestvici s devet posto, dok je Honor treći s osam posto.

📷 Foto: DSCC
Foto: DSCC

Iz DSCC-a predviđaju da će prodaja sklopivih mobitela u četvrtom kvartalu ove godine pasti za 35 posto u odnosu na treći kvartal, ali će u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porasti za nemalih 47 posto.

📷 Foto: DSCC
Foto: DSCC

Kad je, pak, riječ o cijeloj 2023. godini, očekuje se ukupni porast prodaje sklopivih mobitela za 23 posto u usporedbi s 2022. godinom, odnosno na 15,8 milijuna jedinica. Najprodavaniji modeli za cijelu godinu bit će, ovim redom, Galaxy Z Flip 5, Z Fold 5, Z Flip 4, Honor Magic V2 i Huawei Mate X5.