Projekt komercijalne svemirske stanice prikupio 130 milijuna dolara

Axiom Space surađuje s Tomom Cruiseom i smišlja natjecateljski reality show u kojem će se sudionici natjecati za mjesto na komercijalnom letu do buduće Axiomove svemirske destinacije

Mladen Smrekar ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 15:30

Jedan od najambicioznijih svemirskih startupa, Axiom Space, završio je krug financiranja vrijedan 130 milijuna dolara. Ulagači očito vjeruju u tvrtku kojoj je NASA angažirala za izradu modula za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Turisti ne pitaju za cijenu

No nije to ono što privlači investitore; Axiom Space naime planira izgraditi prvu potpuno privatnu svemirsku postaju, čim završi posao s nadogradnjom ISS-a. Tvrtka razvija vlastitu, potpuno privatnu orbitalnu platformu za potporu svemirskom turizmu, znanstvenim istraživanjima i još puno toga, po potrebi.

Axiom će u svom aranžmanu poslati astronaute na ISS u SpaceX Dragonu. Misiju financira sklapajući ugovore sa svemirskim turistima koji ne pitaju za cijenu putovanja.

Svemirski reality show

Surađuju i s glumcem Tomom Cruiseom i smišljaju natjecateljski reality show u kojem će se sudionici natjecati za mjesto na komercijalnom letu do buduće Axiomove svemirske destinacije. 

Panoramski pogled na Zemlju kroz akrilne prozore Axiomovih modula
Panoramski pogled na Zemlju kroz akrilne prozore Axiomovih modula

Prikupljenih 130 milijuna dolara ubrzat će Axiomove planove za proizvodnju modula i potpuno privatne svemirske stanice. Ulagači očekuju ​​veliku dobit čim započne lansiranje privatnih posada u svemir; putovanja na ISS u sklopu misije Ax-1 naplaćuju se 55 milijuna dolara.