Prosječni hrvatski korisnik Revoluta preko njih ulaže više od 2.000 eura

Revolut, fintech aplikacija s više od 35 milijuna korisnika diljem svijeta i preko 360.000 u Hrvatskoj, otkriva neke trendove u tome kako su Hrvati ulagali svoj novac u 2023. godini

Sandro Vrbanus subota, 13. siječnja 2024. u 12:01

Iz Revoluta, neobanke i fintech servisa vrlo popularnoga i među hrvatskim korisnicima, otkrili su glavne ulagačke trendove zabilježene na toj platformi tijekom prošle godine. Fokus je pritom stavljen na funkciju trgovanja vrijednosnicama, koje je također dostupno unutar Revoluta. Na samom početku analize dobili smo i novi podatak o broju korisnika Revoluta – njih je u Hrvatskoj sada već više od 360.000.

Popularno trgovanje

Broj korisnika usluge Revolut Trgovanje u Hrvatskoj zabilježio je rast od 120%, a naši su građani bili među vodećim ulagačima putem aplikacije Revolut u Europi, s prosječnom iznosom na računu za trgovanje vrijednosnim papirima na kraju godine od 2.161 eura. To je 18% više u usporedbi s prosjekom Europskog gospodarskog područja, koji iznosi 1.827 eura. Najveći investicijski računi koncentrirani su u dobnoj skupini od 55 do 64 godine, gdje je prosjek 5.763 eura.

Podaci također otkrivaju različite rodne dinamike. U Hrvatskoj su muškarci u prednosti, pa je prosječan iznos uloženih sredstava na računu muškaraca bio gotovo tri puta veći u usporedbi s onim kod žena – 2.495 eura, naspram 893 eura.

Najviše se ulaže u Teslu

Diljem EGP-a, najtrgovanija američka dionica u 2023. bio je američki automobilski div Tesla, a slijede ga američka kompanija za svemirske letove Momentus i kineski proizvođač automobila NIO. Među dionicama EU-a, pivovara Anheuser-Busch preuzela je vodstvo u privlačenju pozornosti ulagača, a slijede njemačka automobilska kompanija Volkswagen i nizozemska tvrtka za platni promet Adyen.

Kao i većina Europljana, hrvatski investitori pokazali su zajedničko oduševljenje dionicama Tesle, a zatim Momentusa i Royal Caribbean Cruisesa. Najtrgovanije dionice EU bile su njemačka kompanija za nekretnine TAG Immobilien AG, proizvođač kemikalija BASF SE i energetska kompanija Uniper SE, kažu iz Revoluta.

Prošle godine, Hrvati su također među prvima pristupili Revolutovim fleksibilnim računima, investicijskom proizvodu koji nudi alternativni način upravljanja viševalutnom štednjom ulaganjem u novčane fondove. Fleksibilni računi omogućuju nadoplatu i povlačenje sredstava u bilo kojem trenutku, s promjenjivom kamatom koja se obračunava i plaća dnevno. Od srpnja 2023. hrvatski građani su na takvim fleksibilnim računima skupili više od 32 milijuna eura, tj. prosječno 2.613 eura po korisniku.

Revolut inače nudi korisnicima pristup do više od 2.200 američkih vrijednosnih papira uvrštenih na burzi, više od 140 europskih vrijednosnih papira uvrštenih te 200 burzovnih fondova (ETF-ova). Najavljuju i da će uskoro lansirati i uslugu trgovanja obveznicama.