Razilaze se Activision i Bungie, prava na Destiny ostala u rukama razvojnog tima

Kao što su 2010. godine iznenadili igraću industriju najavom svoje suradnje, tako su je ovaj veliki izdavač i popularni razvojni tim sada opet iznenadili njenim raskidanjem

Mateja Šop petak, 11. siječnja 2019. u 11:15

Kasno sinoć je Bungie, razvojni tim poznat po serijalima Halo i Destiny, objavio kako nakon osam godina suradnje raskida partnerstvo s Activisionom. Suradnja je započela 2010. godine kada su objavili da su sklopili izdavački ugovor u trajanju od deset godina uz najavu nove znanstveno-fantastične pucačine koja je izašla 2014. godine. Ugovor će raskinuti prije isteka tog perioda, a prema izjavama koje su obje strane objavile problema neće biti.

Osim što će zadržati prava na IP, Bungie preuzima i izdavačke dužnosti za Destiny 2 kao i sve druge buduće naslove u serijalu. "Danas objavljujemo kako će Bungie preuzeti puna izdavačka prava i odgovornosti za serijal Destiny. Od sada će Bungie biti vlasnik i dalje raditi na serijalu, a Activision će se usmjeriti na IP-ove u njihovom vlasništvu i druge projekte. Activision i Bungie će dati sve od sebe da tranzicija za serijal Destiny bude glatka i nastavit će za vrijeme tranzicije surađivati zbog zajednice Destiny igrača diljem svijeta", kaže zajednička izjava.

Bungie se također osvrnuo na ovaj potez na svojim službenim stranicama izjavom u kojoj kažu kako su u posljednjih osam godina ostvarili uspjeh i zahvalili su se Activisionu na partnerstvu za Destiny. Igrači ni na jednoj platformi ne bi trebali osjetiti ovu promjenu, a Blizzard se oglasio za PC verziju i rekao kako će Destiny 2 imati potpunu podršku na Battle.netu te da ne očekuju probleme na servisu i gameplayju.

Iako je vijest o raskidu iznenadila mnoge, izdavač i razvojni tim već dugo nemaju baš najbolji odnos. Prošle je godine Activision izjavio kako Destiny 2 ne zarađuje onoliko koliko bi htjeli i da rade na tome da novi sadržaji za igru izlaze brže kako bi "angažirali igrače i dobili nove prilike za monetizaciju". Destiny 2 je od izlaska, kao i original, dobio nekoliko većih dodataka, a za najnoviji imena Forsaken tim je rekao sljedeće:

"Uz Forsaken smo naučili, slušali i usmjerili se na ono što mislim da naši igrači žele od odličnog Destiny iskustva. Budite bez brige, planiramo to i dalje raditi. Nastavljamo s radom na sadržajima koji smo najavili za Destiny i radujemo se izdavanju novih iskustava u narednim mjesecima, kao i iznenađenima koje ćemo prirediti našoj zajednici s najavama koje stižu."

Članovi tima prilično su zadovoljni ovim potezom, a jednako pozitivnu reakciju imali su i igrači. Vidjet ćemo kako će se Bungie iskoristiti novostečenu slobodu, a prema riječima redatelja čini se da imaju optimizma oko svoje budućnosti.