Rekordan kvartal u Tesli, Model 3 ih doveo "u plus"

Američki proizvođač automobila napokon je počeo proizvoditi veće količine svojeg najtraženijeg modela, pa je s tim u skladu zabilježen i odličan poslovni rezultat

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. listopada 2018. u 12:17

Veliki napori i novac uloženi u proizvodnju Modela 3, kao i notorno spavanje u tvornici kojim se "hvalio" Elon Musk, napokon su dali rezultate. U Tesli su, naime, sinoć objavili svoje kvartalne poslovne rezultate za protekla tri mjeseca koji su donijeli olakšanje investitorima i pomalo (ugodno) iznenadili analitičare. S druge strane, kratkih rukava ostali su shorteri s kojima je Musk u medijskom ratu već neko vrijeme.

Naime, u Tesli su u protekla tri mjeseca zabilježili za njih rekordne prihode od 6,8 milijardi dolara (dvostruko veće nego lani), a to je donijelo i kvartalnu dobit od 312 milijuna dolara – po prvi puta nakon dvije godine i tek treći puta u povijesti da je jedno tromjesečje Tesla u plusu. Upravo zbog toga šef Tesle nazvao je ovaj protekli kvartal povijesnim, onim koji bi trebao donijeti dugo očekivani preokret u financijskoj slici kompanije.

Najzaslužniji za ovako dobre rezultate su proizvodni rezultati Modela 3. Nakon povećanja proizvodnih kapaciteta i smanjenja broja radnih sati potrebnih za sastavljanje ovog automobila za oko 30%, u konačnici su nove isporuke Modela 3 donijele Tesli dugo očekivanu zaradu. I to ne malu – podaci pokazuju kako je marža kod proizvodnje Modela 3 sada veća od 20%.

Najjeftiniji Model 3, onaj s cijenom od 35 tisuća dolara, trebao bi s proizvodne trake početi silaziti početkom sljedeće godine. Dodatno, Musk je najavio i kako su u kompaniji potvrdili finalnu verziju prototipa Modela Y, koji bi trebao biti prvi električni crossover ove kompanije, a početak njegove proizvodnje očekuje se 2020. godine.

Od drugih financijskih pokazatelja izdvojimo i činjenicu da je Tesla i dalje zadužena u iznosu od oko 10 milijardi dolara, no likvidnost im se u posljednjem kvartalu značajno popravila. Uz novih 731 milijun Tesla sada na računima ima vrlo snažnu gotovinsku poziciju od oko 2,9 milijardi dolara. Od bankrota, dakle, za sada ništa.

Kao sljedeći veliki financijski iskorak očekuje se da kompanija jednu cijelu godinu završi s dobiti. Međutim, i samo jedan pozitivan kvartal vratio je optimizam među ulagače pa je nakon objave ovih rezultata cijena dionice Tesle porasla za oko 10%.