Rimac Automobili u prošloj godini prepolovili gubitak i za trećinu povećali prihode

U 2018. godini jedini hrvatski proizvođač automobila i dalje je u gubitku koji se pripisuje investicijama, no prihodi su porasli, kao i broj zaposlenih

Sandro Vrbanus utorak, 25. lipnja 2019. u 07:00

Objavljeni su prvi poslovni rezultati Rimac Automobila, kompanije koja, prema posljednjoj rundi investicija, vrijedi oko 4,3 milijarde kuna ili 584 milijuna eura. Ova tržišna vrijednost postavljena je kada su Hyundai i Kia u Rimac Automobile uložili 80 milijuna eura i za to dobili 13,7% vlasničkog udjela.

Tada je objavljeno i kako Mate Rimac više nije većinski vlasnik, no i dalje drži najveći pojedinačni udio od 47,7%. "Kineski Camel group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto i ostalo su manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine", rekao je tada Rimac.

Ovim grafom Rimac odgovara kritičarima koji navode da kompanija "živi" od subvencija RH i EU
Ovim grafom Rimac odgovara kritičarima koji navode da kompanija "živi" od subvencija RH i EU

Danas smo, pak, doznali i kako je u financijskom pogledu ova kompanija završila prošlu poslovnu godinu. Zaključno s 31.12.2018. Rimac Automobili su, prema podacima Fine, imali prihode od 79,8 milijuna kuna, što je povećanje od 33% u odnosu na rezultat iz 2017. godine.

Kad je riječ o rashodima i oni su smanjeni, i to za nešto manje od 5%, te iznose 104,5 milijuna kuna. Slijedom toga je i krajnji godišnji rezultat bolji nego u 2017., no i dalje je riječ o poslovnom gubitku od 22 milijuna kuna (godinu prije je iznosio 43 milijuna kuna).

Ostvarivanje financijskog gubitka u prošloj godini sasvim je razumljivo jer je i dalje u tijeku veliki val investicija u istraživanje, razvoj i širenje proizvodnje. Na razini 2017. godine Rimac Automobili imali su 163, a u prošloj godini 316 stalno zaposlenih. Tijekom ove godine taj broj se već popeo na preko 500.

Rimac Automobili privukli su više stranih investicija nego cijeli tehnološki sektor Hrvatske - zajedno
Rimac Automobili privukli su više stranih investicija nego cijeli tehnološki sektor Hrvatske - zajedno

Svi ovi podaci, podsjećamo, ne uključuju nedavnu investiciju Hyundaija i Kije, kao niti rundu financiranja koja još traje, a za koju se očekuje da će biti zaključena s ukupno oko 150 milijuna eura tijekom ove godine. Investicije novih ulagača Rimac je najavio da će uložiti u povećanje proizvodnje, nova zapošljavanja i gradnju novog kampusa u blizini Zagreba u kojem bi kroz dvije godine trebalo raditi i do 2.000 zaposlenika.