Ritek: U idućim godinama će rasti potražnja za optičkim medija za trajniju pohranu podataka

Glavni izvršni direktor tvrtke Riteh, George Yeh, vjeruje kako će počevši od 2020. godine znatno porasti potražnja za optičkim diskovima namijenjenima dugotrajnijoj pohrani podataka

Matija Pavlić ponedjeljak, 24. prosinca 2018. u 07:00

Glavni izvršni direktor tvrtke Riteh, George Yeh, vjeruje kako će potražnja za optičkim medijima namijenjenim dugotrajnijem pohranjivanju podataka (arhiviranju) zabilježiti značajan rast počevši od 2020. godine.

Ističe se kako danas između 70 i 80% podatkovnih centara koristi magnetske trake za trajniju pohranu podataka, ipak postoje i istaknuti izuzeci kao što je Facebook koji su počeli koristiti optičke medije za dugotrajniju pohranu podataka.

Rastu popularnosti optičkih medija za dugotrajniju pohranu podataka pogoduje prije svega ujednačavanje cijena s magnetskim trakama i čvrstim diskovima. Yeh ističe kako su upravo optički diskovi najpovoljniji medij za dugotrajniju hladnu pohranu podataka (gdje se podacima pristupa vrlo rijetko).

Yeh ističe kako je za razliku od optičkih medija kod pohrane magnetskih traka izvjestan određen trošak što se tiče potrošnje električne energije za kontrolu temperature i vlage u prostorima gdje se takva vrsta medija skladišti, a nemoguće je izbjeći i potrošnju energije kod rotacije ploča u čvrstim diskovima u stanju mirovanja.

Prema istraživanju Global Cloud Index tvrtke Cisco, ukupni podatkovni promet za sve podatkovne centre u svijetu trebao bi do 2021. godine doseći 19,5 eksabajta.