Samsung u povijesnom trodnevnom štrajku: Nezamislivo je bilo 55 godina da se netko tako buni

U ponedjeljak je započeo trodnevni štrajk radnika Samsung Electronicsa, kojima je cilj izboriti se za bolje plaće, dodatni dan godišnjeg odmora te promjene u sustavu bonusa.

Ivan Podnar utorak, 9. srpnja 2024. u 02:56

U ponedjeljak, 8. srpnja, započeo je trodnevni generalni štrajk radnika u korejskom tehnološkom gigantu Samsungu. Više od 6.000 radnika okupilo se u Hwaseong Nano Cityju, tehnološkom središtu zemlje, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim radnim uvjetima i primanjima. Nacionalni sindikat Samsung Electronicsa (NSEU), koji predstavlja gotovo četvrtinu južnokorejske radne snage tvrtke s oko 30.000 članova, najavio je mogućnost daljnjih akcija ukoliko najveći južnokorejski konglomerat ne udovolji njihovim zahtjevima.

Svi na godišnji

Ovaj štrajk ima povijesno značenje jer je prvi u 55 godina postojanja kompanije. Prva akcija sindikata prošlog mjeseca, iako smatrana kao prosvjed nije uključivala izlazak na ulice već koordinirano korištenje godišnjih odmora za masovni odlazak s posla, što prema tvrdnjama Samsunga nije utjecalo na poslovne aktivnosti.

Sindikat je najavio je da će ovaj tjedan štrajkati 6.540 radnika, većinom u proizvodnim pogonima i razvoju proizvoda. Naveli su da štrajk uključuje i radnike koji nadziru automatizirane proizvodne linije i opremu, što bi moglo utjecati na poslovanje. Tvrtka je izjavila da nema prekida u proizvodnji.

Skup na kiši

Sindikalni dužnosnici izvijestili su da je oko 3.000 štrajkaša prisustvovalo skupu na kiši u blizini Samsungovog sjedišta u Hwaseongu, južno od Seula. Predsjednik sindikata Son Woo-mok osporio je medijske izvještaje o niskom sudjelovanju, ističući da petogodišnji sindikat nije imao dovoljno vremena za edukaciju članova o problemima. "Edukacija o sindikatima... nije bila dovoljna. No, ne smatram da je ovo sudjelovanje nisko s obzirom na to da je naš sindikat još uvijek mlad u usporedbi s drugima," izjavio je za Reuters.

Predviđa se da štrajk neće značajno utjecati na proizvodnju najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova zbog niskog sudjelovanja i automatiziranih proizvodnih procesa, ova akcija ukazuje na pad morala zaposlenika u ključnom trenutku za industriju čipova, kada tehnološke tvrtke sve više prihvaćaju umjetnu inteligenciju koja može zamijeniti ljudsku radnu snagu.