SEC istražuje govori li Musk istinu kada najavljuje otkup Teslinih dionica

Budući da je šef Tesle svoje namjere otvoreno iskazao na Twitteru i time utjecao na vrijednost dionica kompanije, nadležni žele provjeriti je li govorio istinu

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. kolovoza 2018. u 13:15

Elon Musk je prije nekoliko dana na Twitteru objavio kako radi na planu za povlačenje Teslinih dionica s burze i otkup istih od postojećih dioničara koji to žele. Istovremeno je napisao i kako je novac za tu akciju već osiguran, te da će osim njega u otkupu sudjelovati još neki vanjski partneri. Nakon objave cijena dionice Tesle je, očekivano, porasla jer je najavljen otkup po oko 20% višoj cijeni od one koja je tada bila aktualna na burzi.

Sada, pak, američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) želi od Muska i Tesle doznati jesu li ove objave bile istinite, poštene i u dobroj namjeri. Naime, kao generalni direktor i suvlasnik kompanije Musk ima obveze prema tržištima kapitala, tj. ne smije u javnost izlaziti s neprovjerenim ili netočnim informacijama koje bi mogle utjecati na cijenu dionice. Istražitelji SEC-a sada se fokusiraju na pitanja ima li Musk zaista ugovore ili dogovore s partnerima oko financiranja otkupa dionica, te je li istina da je plan već odobren i da se čeka samo potvrda ostalih dioničara, kako je tom prilikom napisao.

Iz drugih izvora čini se da je Musk zaista govorio istinu. On je, naime, još u travnju prošle godine započeo razgovore o tome s nekoliko investitora, među kojima su i japanski konglomerat SoftBank, državni fond Saudijske Arabije, kao i kineski Tencent – koji su već ulagali u Teslu.

Dodatno su i iz upravnog odbora Tesle potvrdili kako su više puta protekloga tjedna razgovarali o Muskovom planu i o tome kako bi povlačenje dionica s burze i funkcioniranje kompanije kao privatne bilo u skladu s njezinim dugoročnim interesima.