Elon Musk kani privatizirati Teslu otkupom dionica od postojećih dioničara

Prema najavi na Twitteru, prvi čovjek Tesle ima plan, ali i potreban novac, da otkupi dionice kompanije i povuče ih s burze

Sandro Vrbanus srijeda, 8. kolovoza 2018. u 06:30

U stalnome "natezanju" s dioničarima, Wall Streetom, javnosti i analitičarima oko kvartalnih i godišnjih (po običaju negativnih) financijskih rezultata Tesle, Elon Musk objavio je kako razmatra prilično drastičan poslovni potez. Naumio je, naime, dionice kompanije povući iz javne ponude na burzi, a svoja razmišljanja podijelio je na Twitteru.

Kaže kako razmatra opciju otkupa dionica od postojećih dioničara koji bi ih htjeli prodati, po jediničnoj cijeni od 420 dolara. Nakon toga povukao bi kompaniju s burze i učinio je ponovno privatnom. Trenutačni dioničari imali bi tako dvije mogućnosti – ili prodati svoje dionice Musku po 420 dolara ili ih zadržati, ali s time da ih više ne bi mogli prodavati na otvorenom tržištu. Musk kaže kako se nada da bi svi sadašnji investitori mogli ostati uz Teslu i kada ona ne bude više javna kompanija.

U prepisci s nekolicinom tviteraša Musk je potvrdio kako je držanje dionica u javnoj ponudi velik teret, a posredno se čini kako mu je dojadilo na kraju svakoga kvartala, polugodišta i godine pojašnjavati javnosti i analitičarima kratkoročne rezultate u kompaniji koja je ionako zamišljena vrlo dugoročno.

Dionica Tesle prije prvog tvita kretala se na razini cijene od 340-345 dolara, da bi u kratkome roku poskočila na čak 370 (nakon čega je trgovanje privremeno zaustavljeno). Za najavljeni otkup dionica po cijeni od 420 dolara Musk je, kaže, već osigurao sredstva.

Trenutačna je Teslina valuacija oko 62 milijarde, dok bi otkup po navedenoj cijeni značio njezin skok na oko 70 milijardi dolara. Uzimajući u obzir da Musk drži oko 20% dionica Tesle, otkup svih preostalih u najgorem bi slučaju koštao oko 56 milijardi zelenih novčanica – a tko bi i u kojem udjelu nakon ovakve privatizacije bio većinski vlasnik Tesle, za sada nije poznato. Jedino se zna da bi Elon Musk i u tom slučaju ostao generalni direktor, a kao mogući partneri pri otkupu dionica spominju se Google i Larry Page kao i investicijski fondovi u vlasništvu Saudijske Arabije.