Šef Nvidije: SAD-u će trebati do 20 godina da postane samostalan u proizvodnji čipova

Proizvodi Nvidije ovise o brojnim komponentama koje dolaze iz različitih dijelova svijeta, a izvršni direktor te tvrtke, Jensen Huang, smatra kako se one neće proizvoditi tako skoro u SAD-u

Matej Markovinović ponedjeljak, 4. prosinca 2023. u 06:00
Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang.  📷 Foto: Unsplash
Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang. Foto: Unsplash

Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, smatra da bi SAD-u moglo trebati do 20 godina da postane samostalan u proizvodnji čipova.

„Negdje smo između 10 i 20 godina udaljeni od neovisnosti opskrbnog lanca. To nije baš praktična stvar za desetljeće ili dva“, rekao je Huang na nedavno održanoj konferenciji New York Timesa, DealBook. Istaknuo je, također, da proizvodi Nvidije ovise o brojnim komponentama koje dolaze iz različitih dijelova svijeta te da ne vidi kako će one biti proizvedene u SAD-u tako skoro.

No, kako prenosi Tom's Hardware, američka vlada aktivno provodi politike povećanja proizvodnje čipova unutar svojih granica. Ova inicijativa dobila je dvostranačku podršku, usmjerenu na uspostavu više proizvodnih pogona u SAD-u s ukupnim ciljem smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima i ojačanju nacionalne tehnološke infrastrukture.

Do sada je plan bio relativno uspješan jer Intel, TSMC i Samsung Foundry grade svoje proizvodne pogone u SAD-u. Uz to, Micron planira donijeti naprednu 3D NAND i DRAM proizvodnju memorije u SAD, prvi puta nakon više od 10 godina.