Sektor kućnog kina će do 2025. godine biti vrijedan 13,4 milijarde dolara

Sektor kućnog kina bi do 2025. godine trebao doseći vrijednost od 13 milijardi američkih dolara zahvaljujući većoj integraciji s mobilnim uređajima, bežičnim tehnologijama i drugim faktorima

Matija Pavlić ponedjeljak, 11. studenog 2019. u 02:13

Sektor kućnog kina je prošle godine dosegao vrijednost od 7,7 milijardi američkih dolara. Prema novim podacima koje iznosi tvrtka Grand View Research očekuje se CAGR rast od 8,3% na godišnjoj razini pa bi do 2025. godine tržište trebalo doseći vrijednost od 13 milijardi američkih dolara.

Tržištem su sve do nedavno dominirali "Home theater in a box" uređaji koji sadrže reproduktor, zvučnike, pojačala, daljinske upravljače, kablove i sve ostalo potrebno za sastavljanje kućnog kina. Međutim, odnedavno dominaciju po broju prodanih primjeraka polako preuzimaju soundbar uređaji, zbog svoje kompaktnosti i lakoće instalacije.

Većina kućnih kina i dalje se prodaje izvan mreže putem fizičkih trgovina (80% tijekom 2018. godine), no u idućem desetljeću to bi se moglo promijeniti. Također, očekuje se da bi tržište kućnog kina u budućnosti moglo biti obilježeno proizvodima baziranima na bežičnim tehnologijama, a na potražnju na tržištu kućnih kina mogla bi pozitivno utjecati i integracija mobilnim uređajima korisnika (pametni telefoni i tableti).

Među zaslužnijim proizvođačima prisutnima na ovom tržištu spominju se Yamaha, Sony, Samsung, Pioneer, Philips, Panasonic, LG, Bowers & Wilkins i Bose.