Span prvo tromjesečje 2024. zaključio rastom prihoda od 33 posto

Prihodi grupe iznose 34 milijuna eura, dok je EBITDA prije jednokratnih stavki 2,7 milijuna eura. Predložena je isplata dividende od 0,30 eura po dionici

debug.hr utorak, 30. travnja 2024. u 17:39

Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 2,7 milijuna eura i manja je za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.

Pad dobiti

Međutim, u usporedbi s EBITDA-om u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, vidljivo je da ona sada ipak bilježi rast. EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosi 2,5 milijuna eura i bilježi smanjenje od 17 posto u odnosu na isti period prošle godine. Neto dobit Grupe za prva tri mjeseca iznosi 1,3 milijuna eura, što je smanjenje od 31 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Udio prihoda, koje je Grupa ostvarila na inozemnim tržištima, iznosi 82 posto. Promatrajući segmente poslovanja, najveći rast prihoda, od 53 posto, odnosi se na segment Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje te segment Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za 36 posto. Prihodi poslovnog segmenta Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security manji su za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, dok je segment Upravljanje servisima i tehnička podrška u odnosu na isti period prošle godine rastao 3 posto. 

"Zadovoljan sam postignutim u prvom kvartalu ove godine. Kao rezultat strategije rasta i izlaska na nova tržišta prihodi su nam porasli za 33 posto i iznose 34 milijuna eura, uz profitabilnost koja je viša u odnosu na zadnja tri kvartala prošle godine. Nastavljamo sa snažnim razvojem u područjima clouda, cyber securityja i AI-a koji su ujedno najbrže rastući segmenti IT industrije", naglasio je predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Nikola Dujmović
Nikola Dujmović

Span d.d. je u prvom kvartalu sklopio ugovor o kupoprodaji 30 posto poslovnih udjela u društvu Bonsai d.o.o., čime je stekao stopostotno vlasništvo. Najavljena je i namjera pripajanja Bonsaia i Ekobita Spanu, čije je ciljano razdoblje stupanja na snagu kraj drugog kvartala 2024., a sve u svrhu objedinjenja Spanove ponude razvoja softverskih i AI rješenja.

U skladu s Politikom isplate dividende, Uprava društva i Nadzorni odbor su na sjednici održanoj 30. travnja usvojili prijedlog Odluke o isplati dobiti za 2023. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende u iznosu od 0,30 eura po dionici.