Span zaključio svoju najbolju poslovnu godinu dosad, a narasli su na više od 800 zaposlenih

Najbolja poslovna godina u povijesti Spana zaključena rastom svih ključnih poslovnih pokazatelja, objavljeno je u njihovim nerevidiranim financijskim rezultatima za 2022. godinu

Bug.hr utorak, 28. veljače 2023. u 14:41

Span je objavio nerevidirane financijske rezultate za 2022. godinu. Unatoč izazovnim geopolitičkim i tržišnim okolnostima, godina je zaključena rastom svih ključnih poslovnih pokazatelja. Prihodi Span Grupe u 2022. godini iznosili su 829,7 milijuna kuna, što predstavlja porast od 8 posto u odnosu na 2021. EBITDA prije jednokratnih stavki porasla je za 48 posto te je na kraju 2022. godine iznosila 72 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki porasla je u promatranom razdoblju za 65 posto i iznosi 70,1 milijun kuna. Neto dobit Span Grupe na kraju 2022. godine iznosila je 50,7 milijuna kuna, što je povećanje od 113 posto u odnosu na 2021. godinu.

Najveći rast prihoda u Grupi ostvarile su usluge s visokom dodanom vrijednošću – najviše s poslovnog područja Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koje je raslo 62 posto, i područja Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber security, koje je u promatranom razdoblju ostvarilo rast od 49 posto.

Izazovne okolnosti poslovanja

Smanjenje prihoda u segmentu Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje proizlazi iz pada prihoda na tržištu Ukrajine, gdje je Microsoft omogućio Spanovim korisnicima besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga do kraja 2022. Pad prihoda na tom tržištu u potpunosti je nadomješten rastom prihoda na drugim tržištima i u ostalim segmentima poslovanja. Udio prihoda koje je Grupa tijekom 2022. ostvarila na inozemnim tržištima iznosio je 68 posto. Najznačajniji rast zabilježila su tržišta Hrvatske i SAD-a.

"Okolnosti koje su nas pratile u 2022. postavljale su izazove, ali i stvarale nove poslovne prilike. Bila je to godina u kojoj smo učinili sve kako bismo pomogli našim ukrajinskim kolegama, ali i godina u kojoj smo odradili neke od najvećih projekata u povijesti Spana. Povećana tržišna potražnja pred nas je stavila i izazov pronalaska novih stručnjaka. Tijekom 2022. u Spanu smo zaposlili čak 228 novih kolega i u novu godinu ušli kao tim koji broji više od 800 spanovaca. Strateški ostajemo usmjereni na rast usluga s visokom dodanom vrijednošću s fokusom na područja clouda i cyber securityja", istaknuo je Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana.

Nikola Dujmović, Span
Nikola Dujmović, Span

Od izdvojenih događaja koji su obilježili zadnji kvartal 2022. ističe se pokretanje digitalne platforme span.zone, koja poslovnim korisnicima omogućava upravljanje postojećim licencama i cloud uslugama, čime je ostvaren još jedan od strateških ciljeva kompanije. Izvrsni poslovni rezultati koje je Span ostvario nakon IPO-a prepoznala je i europska investicijska zajednica. Span je uvršten među tri najbolje europske male i srednje kompanije koje su izašle na tržište kapitala, za što mu je dodijeljena nagrada Rising Star. Drugu godinu zaredom Span je dobio i nagradu HR Clouda "Excellence in employee experience".

Skraćeni prikaz nerevidiranih financijskih rezultata Spana u 2022. godini pogledajte i u video formatu u nastavku.