Startup dobio 16 milijuna dolara za razvoj procesora s niskom potrošnjom energije

'Ova nova arhitektura omogućuje nam da pogonimo softver na učinkovitiji način', rekao je izvršni direktor Efficient Computersa, Brandon Lucia, u intervjuu za Reuters

Matej Markovinović subota, 9. ožujka 2024. u 15:08
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Startup tvrtka za razvoj čipova, Efficient Computer, objavila je ovog tjedna da je prikupila 16 milijuna dolara u početnom krugu financiranja pod vodstvom tvrtke rizičnog kapitala Eclipse iz Silicijske doline, a sve u svrhu financiranja razvoja procesora s niskom potrošnjom energije.

Kako izvještava Reuters, Efficient Computer sedam godina je radio na razvoju arhitekture Fabric za proizvodnju procesora koji su i do 100 puta energetski učinkovitiji od trenutno dostupnih procesora opće namjene. Tvrtka je već napravila testni model nazvan Monza, a dobivena sredstva će koristiti za dodatno istraživanje i razvoj te izlazak na tržište.

Osim toga, navode da će njihovi procesori biti namijenjeni prvenstveno klijentima u industrijskim sektorima. Koristit će se u zdravstvenim uređajima, satelitima, kamerama te uređajima u sektoru obrane i sigurnosti.

Uz to, Efficient Computer proizveo je i set alata koji softverskim programerima omogućavaju da lako transformiraju, koriste i optimiziraju računalni kod za upotrebu na svojim procesorima.