Tijekom Q2 2020 očekuje se pad prodaje iPhonea od 27%

Bloombergovi analitičari nemaju dobre vijesti za Apple – tijekom drugog kvartala prognoziraju im znat pad prodaje iPhonea

Stjepan Bilić utorak, 21. travnja 2020. u 07:00

Čini se kako će ove godine mnogi vlasnici pametnih telefona preskočiti kupovinu novih modela. Najvjerojatniji uzrok tome je loše stanje u mnogim država svijeta zbog kojeg su mnogi ostali bez posla, a oni sretniji bez dijela primanja. Vjerujem kako ne treba posebno navoditi COVID-19 kao glavnog krivca za gore navedeno.

Mnogi proizvođači pametnih telefona stoga će ove godine isporučiti, ali i prodati manje novih uređaja. Jedan od proizvođača kojemu se prognoziraju osjetno lošiji prodajni rezultati tijekom drugog kvartala 2020. godine jest Apple.

Bloombergovih sedam analitičara zajedničkim je snagama došlo do zaključka kako se Appleu u navedenom razdoblju sprema pad prodaje iPhonea od 27%. Što se brojčanog dijela prodaje tiče, prognoze govore kako bi Apple tijekom drugog kvartala mogao prodati do 28 milijuna novih iPhonea. Sličnog je mišljenja i Ming Chi-Kuo, koji smatra kako će Apple u navedenom razdoblju prodati između 20 i 30 milijuna iPhonea.

No ne dijele svi analitičari ovako optimistične prognoze, primjerice analitičari tvrtke Goldman Sachs očekuju još lošiji scenarij u kojem prodaja iPhonea pada za 36%. Svjetlo na kraju tunela mogao bi biti novi iPhone SE koji za relativno razumnu cijenu (govorimo o američkom tržištu) nudi kompaktan dizajn i moćan hardver. On, bi mogao povući onaj dio prodaje u kojem zapinju skuplji iPhone XR i iPhone 11 modeli.