Stigao je najjeftiniji Appleov mobitel, iPhone SE (2020)

Prvi ovogodišnji iPhone dolazi, kako je bilo i očekivano, u kućištu i s ekranom iPhonea 8, no s procesorom iz iPhonea 11 te uz više dostupne ugrađene memorije i po popularnoj cijeni

Sandro Vrbanus srijeda, 15. travnja 2020. u 23:14

Kao što smo već neko vrijeme očekivali, da ne kažemo i znali, Apple je u srijedu u poslijepodnevnim satima na svojoj web stranici predstavio novi, ujedno i najjeftiniji iPhone u svojoj ponudi. Leakovi su nam ranije otkrili gotovo sve o ovom uređaju, pa čak i to da će mu službeno ime biti iPhone SE. Kako bi ga se razlikovalo od istoimenog modela predstavljenog 2016. godine, često ćete uz naziv ovogodišnjeg uređaja vidjeti i oznaku 2020.

iPhone SE (2020) dolazi u tri boje, crnoj bijeloj ili crvenoj, a kod svih je prednja strana crna
iPhone SE (2020) dolazi u tri boje, crnoj bijeloj ili crvenoj, a kod svih je prednja strana crna

iPhone SE (2020), dakle, identičan je onome kakav je posljednjih mjeseci najavljivan kroz česte leakove i glasine. Upakiran je u kućište iPhonea 8, ima zaslon dijagonale 4,7 inča (1334 x 750 piksela, 326 ppi) i ispod njega dobro poznatu Home tipku s Touch ID senzorom otiska prsta. Naizgled, dakle, ovaj uređaj izgleda gotovo identično kao iPhone 8, a vizualno nije daleko niti od modela 6, 6S ili 7. Od funkcionalnosti, u odnosu na iPhone 8 izbačen je 3D Touch i zamijenjen tzv. haptic touch sustavom.

Straga je i dalje jedna kamera rezolucije 12 MP (f/1.8), koja sada omogućava i snimanje 4K videa na 24, 30 ili 60 fps te Portrait Mode način snimanja s kontrolom zamućivanja ili osvjetljenja pozadine (koja prepoznaje samo ljude u prvom planu). Prednja kamera rezolucije je 7 MP. Podržano je bežično i brzo punjenje, a baterija bi trebala izdržati "jednako kao kod iPhonea 8", ističu iz Applea.

Jači procesor i dual SIM

Ovaj iPhone svoje najveće poboljšanje donosi kad je riječ o performansama. Pogoni ga, naime, procesor A13 Bionic poznat iz aktualnih modela iPhone 11 i 11 Pro. To bi značilo da zadaće izvodi oko 1,4x brže od iPhonea 8 uz dvostruko brži grafički podsustav. Zanimljiva je i dual SIM opcija, pa uz jednu fizičku i jednu eSIM karticu jedan uređaj može koristiti dva broja telefona.

Cijena kao ključna prednost

Iako ima nekoliko godina star dizajn, ovaj bi mobitel zbog novog procesora i atraktivne cijene mogao biti velik prodajni hit za Apple, barem dok ne prođe koronakriza i dok se na tržištu ne pojavi neki novi iPhone 12.

Za osnovni iPhone SE (2020) s 64 GB ugrađenog prostora za pohranu bit će potrebno izdvojiti 399 dolara (u SAD-u). Za 128 GB cijena je 449 dolara, a za model s 256 GB memorije 549 dolara. Apple će narudžbe početi zaprimati u petak. 17. travnja. U redovnoj prodaji u 40 zemalja najjeftiniji iPhone pojavit će se 24. travnja.