Toshiba razmišlja o prodaji svojeg odjela za računala

Prema pisanju Nikkei Asian Reviewa, Toshiba navodno razmišlja o prodaji svojeg odjela za računala, a kao potencijalni kupci spominju se tvrtke Asus i Lenovo

Matija Pavlić petak, 17. studenog 2017. u 14:45

Kako bi pokrila veliku financijsku rupu nastalu lošim poslovanjem na tržištu nuklearne energije u SAD-u (putem podružnice Westinghouse Electric koja je još u ožujku proglasila bankrot), japanska Toshiba prisiljena je prodavati svoje odjele.

Nakon odjela za čipove koji je prodan konzorciju Bain Capital i prodaje odjela za televizore tvrtki HiSense (vijest o prodaji toga odjela objavljena je početkom aktualnog tjedna), čini se kako je na redu i Toshibin odjel za računala.

Prema pisanju Nikkei Asian Reviewa, Toshiba razmišlja o prodaji spomenutog odjela tajvanskoj tvrtki Asus, no u igri je navodno i još tvrtka Lenovo (koja je već ranije preuzela odjele za računala od NEC-a i Fujitsua).

U prošloj fiskalnoj godini koja je završila 31. ožujka, Toshibin odjel za računala zabilježio je operativne gubitke u visini  od 4,43 milijuna dolara, a oni bi do kraja ove fiskalne godine trebali narasti na gotovo 44,5 milijuna američkih dolara. Tvrtka na tržištu računala trenutačno zauzima udio od samo 1%, s 1,8 milijuna isporučenih računala godišnje.