TSMC-ovi prihodi rasli na krilima 7nm proizvodnog procesa

TSMC je objavio financijske rezultate za četvrti kvartal 2019. godine koji pokazuju prihode koji su veći od očekivanih ponajviše zahvaljujući 7-nanometarskom proizvodnom procesu

Matija Pavlić petak, 17. siječnja 2020. u 10:27

Tvrtka TSMC objavila je svoje posljednje kvartalne financijske rezultate za četvrti financijski kvartal 2019. godine, koji pokazuju rast iznad očekivanja.

Njihova dobit je u četvrtom kvartalu prošle godine rasla za 16,1% uz ostvarene prihode od 10,39 milijardi dolara te neto dobit od 3,88 milijardi dolara (analitičari su predviđali neto dobit od oko 3,7 milijarde dolara). U odnosu na treći kvartal to je rast prihoda od 10,6% s time da je tvrtka predviđala prihode između 10,2 i 10,3 milijarde dolara.

Prema potpredsjedniku i financijskom direktoru TSMC-a Wendellu Huangu za financijske uspjehe tvrtke prvenstveno je zaslužna dobra prodaja čipova baziranih na 7-nanometarskom proizvodnom procesu koji se koriste u pametnim telefonima visoke klase te za nova rješenja bazirana na 5G tehnologiji.

U četvrtom kvartalu 7-nanometarski čipovi činili su 35% ukupne TSMC-ove prodaje čipova, 10-nanometarski čipovi 1%, a 16-nanometarski čipovi 20% prodaje.

Huang je optimističan i što se tiče financijskih rezultata njegove tvrtke u prvom kvartalu ove godine ponajviše zbog uvođenja na tržište 5G pametnih telefona i početka proizvodnje čipova baziranih na 5-nanometarskoj tehnologiji.