Intel razvija čipove koji će značajno pospješiti rudarenje kriptovaluta

Intelovi "blockchain akceleratori" trebali bi omogućiti i do tisuću puta bolje performanse po jedinici utrošene energije od prosječnog GPU-a, kada je riječ o kriptografskom rudarenju

Sandro Vrbanus subota, 12. veljače 2022. u 15:40

Raja M. Koduri, stariji potpredsjednik Intela i direktor njihovog odjela za računalne sustave i grafiku, objavio je kako ova kompanija ima namjeru aktivnije se uključiti u razvoj tehnologija povezanih s blockchainom. Njihov primarni doprinos bit će u razvoju čipova, tzv. "blockchain akceleratora", koji će omogućiti energetski značajno efikasnije procesiranje transakcija povezanih s blockchainom. Intel će, kaže Koduri, biti aktivan u promoviranju otvorenog i sigurnog ekosustava blockchaina i pomoći će unaprijediti ovu tehnologiju na odgovoran i održiv način.

Intelovi kupci zahtijevaju skalabilne i održive sustave za rad s blockchainom, koji mogu iskoristiti sav potencijal ove tehnologije, pa će im oni to i ponuditi. Dok sadašnja tehnologija blockchaina i dalje zahtijeva veliku procesorsku snagu i troši značajne količine električne energije, Intel gleda u budućnost i namjerava se ozbiljnije posvetiti uštedama i napretku arhitekture specijalizirane za rad s blockchainom. Za svoje najavljeno rješenje već imaju kupce – oni su Block (donedavno Square), Argo Blockchain i GRIID Infrastructure, tvrtke koje se bave, među ostalim, digitalnim plaćanjima i rudarenjem kriptovaluta.

Tisuću puta efikasnije rudarenje?

Sustav "blockchain akceleratora",  koji se razvija u okviru Intel Labsa, zasnovan je na dugogodišnjem iskustvu ove tvrtke u kriptografiji, tehnikama hashiranja i niskonaponskim sklopovima. Rezultat bi trebao biti čip koji će ubrzati rad s blockchainom i omogućiti "preko 1000 puta bolje performanse po vatu od mainstream GPU-ova, za rudarenje bazirano na SHA-256 algoritmu".

Intel je za ove svrhe osnovao i radnu skupinu Custom Compute Group, s ciljem stvaranja po narudžbi dizajniranih poluvodičkih čipova, optimiziranih za potrebe klijenata. Osim blockchaina, oni će osmišljavati i čipove namijenjene za druge specijalizirane primjene, poput onih u superračunalima. Planirana arhitektura "blockchain akceleratora" bit će smještena na vrlo malenim površinama silicija, pa u Intelu ne očekuju da će, u svjetlu sveopće nestašice, proizvodnja ovog dodatnog asortimana imati utjecaja na njihove sadašnje lance dobave i proizvodnje.

Više o ovoj najavi Intel će objaviti na konferenciji International Solid State Circuit Conference (ISSCC) krajem mjeseca.