NEAR Balkans Hub – prvi veliki blockchain hub na Balkanu s ciljem ubrzanja razvoja Web3

NEAR Foundation i Borderless Tech pokreću jedan od prvih regionalnih Hubova unutar blockchain ekosustava NEAR kako bi se promovirao i ubrzao razvoj Web3 i blockchaina u našoj regiji

Bug.hr utorak, 19. travnja 2022. u 12:58

Danas je objavljeno kako se pokreće NEAR Balkans Hub, jedan od prvih regionalnih Hubova unutar jednoga od vodećih blockchain sustava, NEAR. Ova inicijativa rezultat je suradnje Borderless Tech Associationa i NEAR Foundation kako bi se promovirao i ubrzao razvoj open source eko sustava web3/blockchain.

NEAR je decentralizirana razvojna platforma izgrađena povrh NEAR protokola, koji je brzi, javni, jednostavan za razvoj, proof-of-stake blockchain. Kombinirajući jednostavnu, sigurnu i skalabilnu tehnologiju s vrhunskom sharding arhitekturom, certifikat ugljične neutralnosti i intuitivno korisničko iskustvo, NEAR je najinovativnija i najučinkovitija blockchain platforma, dostupna svima. Uz Hrvatsku, Hub će pokriti i Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju.

NEAR u brojevima:

  • 100,000 transakcija/sekundi (tps), transakcijski feejevi 10,000x manji nego na  Ethereumu
  • 800 milijuna USD u funding inicijativama
  • 400 projekata financirano globalno do sada sa 8 milijuna USD

Luka Sučić, Borderless Tech Association Partner, NBH Advisor, izjavio je: "Uzbuđeni smo što dovodimo jedan od najistaknutijih i najbrže rastućih web3 ekosustava na Balkan, s ciljem ubrzanja rasta cijelog Web3 ekosustava".

Tri točke fokusa NEAR Balkans Huba

1. Potaknuti i olakšati inovacije i pomoći u razvoju projekata unutar NEAR ekosustava. To će se raditi kroz partnerstvo s timovima, tvrtkama i organizacijama diljem Balkana. NEAR Balkans će pomagati tvrtkama u regiji pri razvoju projekata na NEAR-u ili ih prebace s drugih blockchainova i lako se prijave za brze grantove i druge vrste financiranja. Neke od prvih suradnji u regiji uključuju tvrtke kao što su Electrocoin i CircuitMess.

2. Obrazovanje tržišta i upoznavanje s potencijalom za razvoj Web3 projekata na Balkanu s lokalnim i globalnim potencijalom. To će se postići kroz niz meetupova, radionica, hackathona, sveučilišnih partnerstava, službenih certifikata za programere i poslovne profesionalce, medijske suradnje i konferencije.

3. Akcelerator koji je u planu za lansiranje kroz idućih godinu dana.

Ida Pandur
Ida Pandur

"Cilj nam je omogućiti najbolje obrazovanje i mogućnosti za tvrtke i pojedince zainteresirane za web3 kroz snažnu lokalnu podršku diljem naše Balkan regije koja je puna kreativnih, tehničkih i poslovnih talenata. Radujemo se formiranju jakih partnerstava s timovima, tvrtkama i sveučilištima i guranju cijele priče naprijed zajedno", poručila je Ida Pandur, NEAR Balkans General manager.