Skupocjeni Breitlingovi satovi od sada s blockchain certifikatom

Kako bi kupci znali da posjeduju originalni prestižni Breitling ručni sat, uz njega će dobiti digitalni certifikat koji jamči autentičnost, ali i olakšava daljnju prodaju na sekundarnom tržištu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. listopada 2020. u 06:00

Švicarska marka satova Breitling od ovoga tjedna kupcima svojih proizvoda nudi dodatni oblik zaštite od prevare. U suradnji s konzorcijem za digitalni identitet Arianee izradili su digitalni certifikat kojim će novim vlasnicima skupocjenih i prestižnih Breitling ručnih satova potvrđivati njihovu autentičnost. Breitling je tako prvi proizvođač luksuznih satova koji na ovaj način osigurava svoje proizvode i štiti kupce od krivotvorina.

Od sada, kada kupci izdvoje između 30 i 300 tisuća kuna, koliko ovi prestižni satovi koštaju, uz svoj novi sat dobit će i privatnu i jedinstvenu "digitalnu putovnicu". Ta će se putovnica skenirati uz pomoć mobilne aplikacije iza koje stoji Arianne, te potvrditi da je riječ o originalnom proizvodu. Podaci o Breitlingovim satovima bit će pohranjeni na sigurnom Ethereum blockchainu, te će kao takvi biti otporni na manipulacije.

Digitalna putovnica i servisna knjižica

Osim verificiranja originala, s blockchaina će se, uz pomoć iste aplikacije, dobiti i detaljni podaci o samom satu čiju putovnicu se skenira. Oni će uključivati serijski broj, datum kupovine i aktivacije jamstvenog razdoblja, kao i podatke o obavljenim servisima. Uskoro će na isti način biti vođena i evidencija o uplaćenim policama osiguranja za ove satove.

U slučaju da vlasnik poželi svoj sat prodati ili pokloniti nekome, u aplikaciji će tu transakciju moći provesti i o njoj načiniti službeni zapis na blockchainu kako bi novi vlasnik bio "legaliziran". Sat će se tada prebaciti u kriptirani wallet drugog korisnika. Privatni podaci vlasnika, zbog očuvanja privatnosti, nisu na blockchainu izravno povezani s pojedinim satom.

Vlasnici Breitling satova koji će biti opremljeni digitalnim certifikatom autentičnosti neće morati čuvati njihove "papire", već će sve podatke imati unutar aplikacije. Funkcionalnost će, predviđa se, biti vrlo popularna i kod kolekcionara. Isto tako trebala bi obeshrabriti eventualne kradljivce ovih luksuznih predmeta koji bi ih mogli pribaviti ilegalnim putem te ih potom pokušali prodati na crnom tržištu. Bez blockchain potvrde o autentičnosti oni će vrlo vjerojatno biti bezvrijedni pravim kolekcionarima.