Južnokorejska carina razotkrila najveću operaciju krijumčarenja čipova do sada

Krijumčari čipova i računalnih komponenti nisu rijetkost, ali do sada nitko nije uspio prokrijumčariti 53.000 čipova ukupne vrijednosti od 11,6 milijuna dolara

Bug.hr ponedjeljak, 29. siječnja 2024. u 16:54
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

U akciji suzbijanja ilegalne trgovine, južnokorejska carinska služba razotkrila je najveću operaciju krijumčarenja čipova do sada u Kinu preko Južne Koreje. Kako doznaje BusinessKorea, iza cijele operacije stajala je tvrtka za distribuciju stranih elektroničkih komponenata, Company A, te je uključivala ukupno 96.000 čipova vrijednih oko 11,6 milijuna dolara.

Naime, istraga je otkrila da su rukovoditelji tvrtke od kolovoza 2020. do kolovoza 2023. godine organizirali operaciju za uvoz čipa od američkog proizvođača, pod krinkom domaće upotrebe, a zatim ih ilegalno izvozili u Kinu u 144 navrata koristeći zračni prijevoz te izbjegavajući carinske deklaracije. Radi se, inače, o čipovima za pretvaranje analognih signala u digitalne koji su pod ograničenjima izvoza i uvoza jer se mogu koristiti za izradu oružja.

Ti čipovi se obično distribuiraju u Južnoj Koreji isključivo kroz službene kanale, zahtijevajući pritom stroge certifikate o krajnjem korisniku i zabranu ponovnog izvoza. No, da bi zaobišli ove restrikcije, Company A iskoristila je pojedine „rupe“ tako što je natjerala domaće tvrtke za razvoj telekomunikacijske opreme da uvezu više čipova nego što im je potrebno putem službenih distributera.

Kada su stigli u Južnu Koreju, čipovi su bili prepakirani i prerušeni u uzorke proizvode (sample products) za kinesko tržište te su tako zaobišli potrebno izvozno odobrenje Ministarstva trgovine, industrije i energije.