Reakcije biljaka na vodu, dodir, ljude, okruženje - moguće je očitati i pretvoriti u glazbu

PlantWave je uređaj veličine dlana koji bioritam biljke pretvara u glazbu, a spajanjem prirode, glazbe i tehnologije otvara nam se prozor u misteriozni svijet biljaka

M. F. petak, 24. srpnja 2020. u 06:30

Umjetnička organizacija Data Garden bavi se istraživanjem plodnog križanja glazbe i biljaka, iz čega je najprije proizašao uređaj MIDI Sprout, a sada i naprednija verzija uređaja pod nazivom PlantWave koji omogućuje bežično povezivanje biljke s mobitelom i time jednostavno uživanje u glazbi koju proizvode biljke. Prema navodima tvoraca, slušanje glazbe biljaka povezuje nas s prirodom i omogućuje nam da se osjećamo opušteno, osvježeno i energično.

A kako nastaje glazba?

PlantWave uređaj ima jedan kabel koji se grana u dva senzora opremljena sondama s elektrodama. Te elektrode postavljaju se na listove biljaka i mjere varijacije u električnoj vodljivosti između dviju točaka. Varijacije su pritom zabilježene kao val koji se potom prevodi u tonski zapis ili u note koje izvode glazbeni instrumenti u sklopu dizajna PlantWave tima. Varijacije pritom mogu biti uzrokovane raznovrsnim biološkim procesima, a najčešće kretanjem vode tijekom fotosinteze. Također, utjecaj na varijacije imaju i svjetlosni obrasci, dodir, zvuk te čak uvođenje drugog živog bića u biljno okruženje. Ostale karakteristike vala prevode se u poruke koje biljkama daju sposobnost mijenjanja teksture zvuka, a rezultat je neprekidni tok ugodne glazbe koja korisniku otvara zvučni prozor u tajni život biljaka.

PlantWave se može povezati s iOS ili Android uređajima, putem WiFi-ja, Bluetootha ili USB-a, te kroz aplikaciju omogućuje korisnicima slušanje glazbe koju doslovno sklada priroda.

Uređaj se trenutačno financira preko platforme Kickstarter, a cijena od 220 dolara (oko 1430 kuna) uključuje PlantWave uređaj i pro pretplatu na aplikaciju kroz prvu godinu korištenja.