Primjena AI-ja ne može rasti bez novih kapaciteta podatkovnih centara, a oni ne mogu bez AI-ja

Na Innovation Summitu 2024 u Parizu održana su predstavljanja novih rješenja u segmentima građevine, održivosti, energetike i podatkovnih centara Schneider Electrica

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. travnja 2024. u 18:45

Ovoga smo tjedna, kao jedini hrvatski tech medij, imali prilike sudjelovati na velikom okupljanju stručnjaka za energetiku, tehnologiju, održivost i građevinu – Innovation Summit 2024 u Parizu. Teme koje su nama bliske, poput održivosti i tehnologija pohrane i obrade podataka, sve važnijeg dijela IT ekosustava, dodatno smo popratili zahvaljujući stručnjacima Schneider Electrica. Posjetili smo i jedan od najvećih podatkovnih centara u svijetu, u vlasništvu kompanije Digital Realty.

O održivosti podatkovnih centara i utjecaju umjetne inteligencije na njihov razvoj, na ovom je događanju govorio Marc Garner, viši potpredsjednik Schneider Electricove divizije Secure Power za Europu. Naglasio je da se u današnjem svijetu tehnologije, gdje rastu primjene umjetne inteligencije i IoT urešaja, sve vrti oko digitalne ekonomije i obrade podataka, pa je izgradnja podatkovnih centara ključna za napredak sektora. Oni moraju biti efikasni i održivi, što zahtijeva i regulativa EU, a u njihovom razvoju ne smijemo zanemariti niti utjecaj AI-a, koji je "gladan" podatkovnih kapaciteta, kaže Garner.

AI je i izazov i rješenje

Trenutačno je, bez utjecaja AI-ja, rast tržišta podatkovnih centara u svijetu na razini od oko 12% godišnje, dok AI segment raste 2-3 puta brže od toga. Kroz 5 godina čak do 20% kapaciteta svih podatkovnih centara u svijetu bit će posvećeno isključivo primjenama vezanima uz umjetnu inteligenciju. Danas u svijetu postoje podatkovni centri ukupne procijenjene potrošnje energije od preko 54 GW, a već 2028. godine bit će to 90 GW. Tu se, dakle, postavlja pitanje energetske efikasnosti i održivosti takvog rasta kapaciteta.

Tržište data centara 📷 IDC / Schneider Electric
Tržište data centara IDC / Schneider Electric

Svi u industriji svjesni su da je umjetna inteligencija "daleko više od ChatGPT-a", odnosno onog njezinog generativnog dijela namijenjenoga širokoj publici. AI ima primjene u industriji, medicini, obrazovanju i mnogim područjima, a njezin veliki rast donosi i izazove poput nedostatka stručnjaka, troškova novih lokacija i sve većih podatkovnih centara, koji zahtijevaju sve više energije. No, često tu nije problem puki nedostatak energije, već je problem u njezinom efikasnom upravljanju, koje stvara velike gubitke i neefikasnosti. Rješenje koje nudi Schneider Electric sa svojim novim partnerom, Nvidijom, kaže da AI tehnologija može biti i rješenje problema, kojeg je sama uzrokovala.

Marc Garner
Marc Garner

Njihov novi referentni dizajn podatkovnih centara nudit će poboljšanu iskoristivost energije kroz automatizaciju upravljanja njome, ali i značajno povećanu efikasnost rada, samim time i dekarbonizaciju te pametno upravljanje svim sustavima. Ostali izazovi uključuju i obrazovanje stručnjaka koji će graditi centre i održavati ih – riječ je o desecima tisuća novih radnih mjesta koja će se pojaviti u narednim godinama i koja će trebati popuniti. "Partnerstva s vladama, ali i tehničkim partnerima jedini je način da osiguramo svijetlu budućnost u ovoj domeni", zaključio je Garner.

Partnerstvo s Nvidijom

Pankaj Sharma iz Schneider Electrica i Dion Harris iz Nvidije naglasili su vrijednost njihovog partnerstva, koje tek započinje i ulazi na bujajuće tržište AI-ja izgradnjom specijaliziranih podatkovnih centara. Čine to vođeni mišlju CEO-a Nvidije Jensena Huanga, koji smatra da je umjetna inteligencija tehnologija koja će definirati ovo razdoblje. Od prognoziranja vremena, automatizacije vožnje, preko istraživanja u medicini, energetici i sličnim industrijama – AI svugdje donosi povećanje efikasnosti. Ništa drugačije nije niti kod podatkovnih centara, koji su i predmet suradnje dvaju kompanija.

Nvidija danas tako ima specijalizirane sustave za primjenu u AI-ju, računalne snage preko jednog eksaflopsa u jednom racku, a njihova nova arhitektura Blackwell donosi povećanje performansi za istu energiju od čak 25x u odnosu na prethodnu. Pri izradi infrastrukture tako koncentrirane snage, potrebno je ispočetka promisliti arhitekturu centara.

Tu u igru ulaze vodom hlađeni rackovi, za što tehnologiju razvija Schneider Elecrtric. Zajedno s Nvidijom oni će stvoriti referentnu arhitekturu za dizajn centara – kako novih, tako i onih postojećih koji će dobiti retrofit na novu arhitekturu. "Cilj je da imamo gotov nacrt, kompletno rješenje za naše klijente, kojima će to olakšati izgradnju specijaliziranih podatkovnih centara za potrebe AI aplikacija budućnosti", kaže Harris.

Digital Realty

Nakon "teorije" o podatkovnim centrima odradili smo i praktični dio – posjetili smonovi moderni podatkovni centar Digital Enterprise Hub kompanije Digital Realty, smješten na sjeveroistočnom rubu Pariza, izgrađen u suradnji sa Schneider Electricom. Riječ je o četvrtom najvećem internetskom hubu na svijetu, gledano po godišnjoj količini ostvarenog podatkovnog prometa. Iako mnoge dijelove centra nije dozvoljeno posjetiti, za njegov jedan manji dio ipak smo dobili pristup, kako bismo se uvjerili u sve što nam je na Innovation Summitu prezentirano. Detalje provjerite u priloženoj galeriji slika.

Ključni faktor pri izgradnji ovakvih podatkovnih centara održivost je, uz cirkularni pristup korištenju energije. Sve kreće od digitalizacije i kvantifikacije svih parametara za upravljanje centrom, kako bi se povećala efikasnost njihovog rada. Drugi korak jest produženje životnog vijeka svih komponenti, kako bi postale što otpornije i samim time održivije. Nakon toga, dolazi i faza recikliranja, obnavljanja i ponovne upotrebe već korištenih materijala, čime se zatvara krug i osigurava da su centri održivi te u skladu s regulatornim zahtjevima.

Digital Realty trenutačno ima oko 320 centara u svijetu, uz dvadesetak lokacija u Europi, a jednu ima i u Hrvatskoj. Prvi su u Francuskoj koji je dekarbonizirao svoje podatkovne centre, a i snažno gradbe prema ostvarenju cilja, koji određuje i EU: indeks efikasnosti korištenja energije (power usage effectiveness, PUE) na svim će im lokacijama iznositi manja od 1,3 do 2026. godine. Za usporedbu, sada centri u Europi prosječno rade s faktorom 1,8. oni koji se ne prilagode zahtjevima EU, mogli bi biti primorani ugasiti manje centre ili pak u njih ugrađivati novu tehnologiju, kakvu Schneider Electric i Digital Realty već uvelike koriste.

Na temelju oblika, veličine i arhitekture, pomislili biste da je ovo stadion, međutim, to je jedan od najvećih data centara u svijetu
Na temelju oblika, veličine i arhitekture, pomislili biste da je ovo stadion, međutim, to je jedan od najvećih data centara u svijetu