Schneider Electric i NVIDIA surađuju na dizajnu podatkovnih centara osnaženih AI-jem

Novi referentni dizajn ponudit će okvir za implementaciju NVIDIA-ine ubrzane računalne platforme unutar podatkovnih centara, a optimizirat će performanse, skalabilnost i energetsku učinkovitost

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. ožujka 2024. u 07:40

Schneider Electric je najavio suradnju s tvrtkom NVIDIA, s kojom će raditi na optimizaciji infrastrukture podatkovnih centara. Time planiraju zajednički utrti put za napredak u rubnoj umjetnoj inteligenciji i tehnologiji digitalnih blizanaca. U sklopu suradnje, Schneider Electric će iskoristiti svoju stručnost u infrastrukturi podatkovnih centara i NVIDIA-inu naprednu tehnologiju kako bi predstavio prve javno dostupne referentne dizajne AI podatkovnih centara.

AI podatkovni centri

Sa sve širom primjenom umjetne inteligencije u različitim industrijama, potreba za procesorskom snagom eksponencijalno je porasla. To je uvjetovalo i značajne transformacije i složenosti u dizajnu i radu podatkovnih centara, pri čemu operateri podatkovnih centara rade na brzoj izgradnji te upravljanju energetski stabilnim objektima koji su učinkoviti i skalabilni.

"Otključavamo budućnost umjetne inteligencije za organizacije", rekao je Pankaj Sharma, izvršni potpredsjednik odjela za sigurno napajanje i poslovanje podatkovnih centara Schneider Electrica te dodao: "Kombinirajući našu stručnost u rješenjima za podatkovne centre s NVIDIA-inim vodstvom u AI tehnologijama, pomažemo organizacijama da prevladaju ograničenja infrastrukture podatkovnih centara i otključaju puni potencijal AI. Naša suradnja s NVIDIA-om utire put učinkovitijoj, održivijoj i transformativnoj budućnosti, pokretanoj umjetnom inteligencijom."

Referentni dizajn

U prvoj fazi ove suradnje, Schneider Electric će predstaviti referentne dizajne podatkovnih centara skrojene za NVIDIA ubrzane računalne klastere i izgrađene za obradu podataka, inženjersku simulaciju, automatizaciju elektroničkog dizajna, računalno potpomognuti dizajn lijekova i generativni AI. Poseban fokus bit će na omogućavanju distribucije velike snage, sustavima tekućeg hlađenja i kontrolama dizajniranim da osiguraju jednostavno puštanje u rad i pouzdane operacije za klaster ekstremne gustoće.

Pankaj Sharma (Schneider Electric), Caspar Herzberg (AVEVA)
Pankaj Sharma (Schneider Electric), Caspar Herzberg (AVEVA)

Schneider Electric ima za cilj pružiti vlasnicima i operaterima podatkovnih centara alate i resurse potrebne za integraciju novih i nadolazećih rješenja umjetne inteligencije u njihovu infrastrukturu, poboljšavajući učinkovitost implementacije i osiguravajući pouzdan rad tijekom životnog ciklusa. Novi referentni dizajn ponudit će robustan okvir za implementaciju NVIDIA-ine ubrzane računalne platforme unutar podatkovnih centara, uz optimizaciju performansi, skalabilnosti i ukupne održivosti.

"Kroz našu suradnju sa Schneider Electricom, osiguravamo referentne dizajne podatkovnih centara umjetne inteligencije koristeći NVIDIA ubrzane računalne tehnologije sljedeće generacije," rekao je Ian Buck, potpredsjednik za Hyperscale i HPC (High-Performance Computing) u NVIDIA-i. "Ovo osigurava organizacijama potrebnu infrastrukturu za iskorištavanje potencijala umjetne inteligencije, potičući inovacije i digitalnu transformaciju u svim industrijama."

Tehnologija digitalnih blizanaca

Uz referentne dizajne podatkovnih centara, AVEVA, podružnica Schneider Electrica, povezat će svoju platformu digitalnih blizanaca sa sustavom NVIDIA Omniverse. Ta integracija omogućit će suradnju između dizajnera, inženjera i zainteresiranih strana, ubrzavajući dizajn i implementaciju složenih sustava, istovremeno pomažući u smanjenju vremena izlaska na tržište i troškova.

"NVIDIA tehnologije poboljšavaju AVEVA-ine sposobnosti u stvaranju realističnog i impresivnog iskustva suradnje potkrijepljenog bogatim podacima i mogućnostima AVEVA inteligentnog digitalnog blizanca", rekao je Caspar Herzberg, izvršni direktor AVEVA-e.

U suradnji s tvrtkom NVIDIA, Schneider Electric planira istražiti nove slučajeve uporabe i primjene u raznim industrijama te unaprijediti svoju viziju pokretanja pozitivnih promjena i oblikovanja budućnosti tehnologije. Više informacija bit će objavljeno na Schneider Electric Innovation Summitu u Parizu 3. travnja – odakle će Bug izravno izvještavati.