Stack Overflow želi olakšati programiranje u zatvoru ili na Arktiku

Mnogi bi programeri rekli da se oslanjaju na Stack Overflow kako bi obavili posao što može biti izazovno bez stalnog pristupa internetu. Overflow Offline želi riješiti taj problem.

Tomislav Stanković petak, 21. listopada 2022. u 06:00
📷 Image: Stack Overflow
Image: Stack Overflow

Ova inicijativa ima za cilj osigurati da Stack Overflow skladište znanja o programiranju, pohranjeno u obliku milijuna pitanja i odgovora bude dostupno čak i ljudima bez pristupa internetu.

Stack Overflow surađuje s neprofitnom organizacijom Kiwix kako bi osigurali da ažurirana verzija njihovog skupa podataka bude lako dostupna onima kojima je potrebna i radit će na poboljšanju njezine čitljivosti i smanjenju veličine kako bi bilo manje problema za krajnje korisnike.

Ovaj je projekt pokrenut u jesen 2019. kada su iz Stack Overflowa čuli da postoje zajednice kojima bi koristila izvanmrežna verzija Stack Overflowa. Tada su saznali da je Kiwix već dijelom obavio taj posao i distribuirao Stack Overflow mnogim korisnicima. Ispostavilo se da je to bio drugi najpopularniji skup podataka u njihovoj cijeloj kolekciji, iza Wikipedije.

Za ljude koji nemaju stalni pristup internetu, mogućnost jednostavnog pretraživanja i čitanja Stack Overflowa mogla bi biti od velike pomoći. Na blogu Stack Overflowa govori se o tome kako ga koriste zatvorenici ili studenti u udaljenim zajednicama koji pokušavaju naučiti programirati, kao i istraživači na mjestima kao što je Južni pol koji imaju vrlo ograničene internetske veze, ali još uvijek trebaju biti u stanju pisati programe i skripte, prenosi The Verge.

Stack Overflow navodi da će raditi na poboljšanju svog izvanmrežnog skupa podataka u budućnosti na temelju povratnih informacija svojih partnera i korisnika. Trenutna Kiwix verzija Stack Overflowa ima 80GB.