Seagate lansirao disk od 30TB

Nešto više od tri godine nakon što su se pojavili prvi diskovi od 20 TB Seagate predstavlja najveći disk ikada 30TB Exos Mozaic 3+

Tomislav Stanković subota, 20. siječnja 2024. u 13:35

Seagateovi diskovi 30TB Exos Mozaic 3+  moći će pohraniti više od 1000 Blu-ray filmova i neće biti rezervirani samo za poslovne korisnike tj. svatko će ih moći kupiti.

Pri izradi je korišteno deset ploča od 3TB, sa stvarnom površinskom gustoćom od 1,742 TB po kvadratnom inču. Također, već postoje planovi za modele većeg kapaciteta.

Tehnologija koja stoji iza ovoga temelji se na Mozaic 3+ platformi koja pokreće Seagateovu Exos obitelj proizvoda i koja omogućuje implementaciju tehnologije magnetskog snimanja potpomognutog toplinom (HAMR). 

Kako su naveli u objavi, inovacijom površinske gustoće postigli su veći broj bitova koji se mogu pohraniti na ploču.

Na taj je način, barem što se tiče velikih poslovnih korisnika, uz povećanje kapaciteta "omogućeno značajno smanjenje operativnih i troškova nabave uključujući 40% poboljšanje potrošnje energije po terabajtu".

📷 Seagate
Seagate

Seagate je potvrdio da će diskovi imati nižu cijenu po terabajtu u usporedbi s postojećim modelima jer se novi diskovi temelje na postojećim tehnologijama koje Seagate koristi čime je smanjen trošak razvoja.