AMD na CES-u 2022 – nadograđena serija Radeon RX 6000M i nova RX 6000S

Uz nove mobilne Ryzene, AMD je na CES-u predstavio dvije kompletne serije grafičkih kartica za prijenosnike – RX 6000S i nove brže varijante RX 6000M GPU-ova

Denis Arunović srijeda, 5. siječnja 2022. u 18:30

AMD je ove godine krenuo iznimno agresivno u osvajanje udjela na tržištu laptopa, pogotovo kad je riječ o modelima koji su namijenjeni igračima i korisnicima koji traže više grafičke performanse. Osim nove generacije mobilnih procesora Ryzen, predstavljene su čak dvije serije mobilnih grafičkih kartica temeljenih na arhitekturi RDNA2.

Serija Radeon RX 6000S namijenjena je ugradnji u vrlo tanke laptope za igrače i stvaraoce sadržaja. U sklopu nje nalaze se tri modela:

  • Radeon RX 6800S cilja na performanse od 100+ fps pri 1080p i maksimalnim detaljima
  • Radeon RX 6700S cilja na peformanse od 100+ fps pri detaljima High
  • Radeon RX 6600S cilja na 80+ fps pri detaljima High

Pogled na specifikacije ovih kartica na AMD-ovim službenim stranicama otkriva da je u osnovi riječ o varijacijama Radeon RX 6600M s više ili manje CU-ova, različitim radnim taktom i kapacitetom memorije.

AMD je prošle godine predstavio tri mobilne RX 6000M grafičke kartice – modele 6800M, 6700M i 6600M. Na CES-u je ova serija proširena s pet novih modela koji se oslanjaju na 6-nanometarski proizvodni proces te na račun njega nude viši radni takt i samim time bolje performanse. Na prezentaciji nije rečeno da li će stare i nove grafičke kartice postojati zajedno na tržištu ili će se novi laptopi od ove godine dolaziti samo s novim modelima.

AMD ADVANTAGE v2

Program AMD Advantage zamišljen je kako bi korisnicima zajamčio da je laptop koji kupuju dobro balansiran te da nudi neke ekskluzivne tehnologije za optimizaciju performansi i potrošnje. Nova verzija specifikacije propisuje korištenje nove generacije Radeon grafičkih kartica i Ryzen Mobile 6000 serije procesora. Ekrani laptopa trebaju biti brzine minimalno 144 Hz ako je riječ o FullHD ekranu, odnosno 120 Hz ako je riječ o QHD ili UHD ekranu, te trebaju podržavati FreeSync Premium standard. Nadalje, propisano je korištenje NVMe PCIe 4.0 SSD-a te 16 ili više gigabajta DDR5 memorije.

No, tu je i još par novosti koje nisu izravno vezane za specifikacije uređaja. Tehnologija Smart Shift Max predstavlja nadogradnju tehnologije Smart Shift koja optimizira raspodjelu energetskog budžeta laptopa između procesora i grafike. Varijanta Max donosi dodatno ubrzanje u igrama, pa čak i u naslovima kod kojih originalni Smart Shift nije funkcionirao.

Smart Shift Eco je novost od ove godine, a riječ je o funkciji automatskog isključivanja diskretne grafičke kartice i forsiranja integrirane kada računalo radi na bateriji. Vrlo sličnu funkciju su već ranije nudili Asusovi laptopi, a iz našeg iskustva ona mnogo pomaže u produljivanju vremena autonomije na bateriji. Naposljetku tu je i AMD Smart Access Graphics, tehnologija koja dinamički (pre)spaja diskretnu grafičku ili integrirani GPU izravno na ekran, s ciljem povećanja performansi, odnosno, konzervacije baterije.

AMD je na pozornici prikazao i dva nova laptopa koji su razvijeni u sklopu programa AMD Advantage. Prvi je Alienware m17 R5, 17-inčni laptop koji u najjačoj varijanti nudi kombinaciju Ryzena 9 6980HX i Radeona RX 6850M XT, 360-hercni FullHD ili 120-hercni QHD OLED ekran. Drugi je Asusov ROG Zephyrus G14 s 14-inčnim ekranom omjera stranica 16:10 brzine osvježavanja 144 Hz pri razlučivost 1.920×1.200 ii 120 Hz pri razlučivosti 2.560×1.600. Hardverska kombinacija može biti Ryzen 6900HS i RX 6800S u kompaktnom kućištu mase manje od 1,7 kg. AMD ove godine očekuje preko 20 različitih laptopa koji će biti razvijeni u sklopu programa AMD Advantage.

NOVI DRIVERI ADRENALINE

AMD se pohvalio i nadolazećom verzijom svojih drivera za grafičke kartice koja će donijeti hrpu noviteta. Najzanimljiviji je bez sumnje tehnologija Radeon Super Resolution koja de facto omogućava korištenje tehnologije Fidelity FX Super Resolution u bilo kojoj igri, bez potrebe za intervencijom programera koji su razvili igru. Doslovno je potrebno uključiti podršku za RSR u driverima grafičke kartice i pokrenuti igru na razlučivosti nižoj od nativne koju monitor računala nudi.  

Tu je također i AMD Privacy View – funkcija koja na bazi praćenja pogleda korisnika na ekran putem web kamere dinamički zatamnjuje dijelove ekrana na koje pogled korisnika nije usmjeren. Ideja je da se ovaj filtar primjenjuje na laptopu na javnom mjestu, u slučaju kada su na ekranu prikazane privatne informacije. Dostupnost novih drivera očekuje se tijekom ovog kvartala.