BFS 2020: 5G tehnologija i budućnost IT sektora

Legende hrvatskog ICT-ja, Boris Sakač, Predrag Pale, Ivana Šoljan i Mladen Pejković predviđaju kakav nas suživot s tehnologijom čeka u budućnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. veljače 2020. u 11:34

Pod moderatorskom palicom Borisa Drila, člana Uprave i glavnog direktora za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, na prvom se panelu dana govorilo o neizbježnoj temi: 5G tehnologijama i budućnosti koju nam IT nosi.

Sudionici su bili Ivana Šoljan, suosnivačica prostora HUB385, Boris Sakač, čovjek koji je informatizirao Olimpijske igre, Predrag Pale, suosnivač Carneta i čovjek zaslužan za dovođenje Interneta u Hrvatsku, te Mladen Pejković, osoba zaslužna za donošenje mobilnog Interneta u našu zemlju.

Osobe koje vrlo rijetko nastupaju u medijima samo su za publiku BFS-a otkrile kako je to bilo dovesti informatičke tehnologije na Olimpijske igre 1980. godine. Nešto što je danas neizbježno u to je vrijeme bilo vrlo inovativno i neviđeno. Boris Sakač time se bavio u eri prije Interneta, a od tada je radio na 18 Olimpijskih igara kao savjetnik MOO-a. Smisao tehnologije u sportu je, ako se njega pita, osigurati poštenije natjecanje i točnije mjerenje rezultata, ali i osigurati gledateljima bolji doživljaj i uživanje u sportu.

Predrag Pale kazao je da su Internet u Hrvatsku primarno doveli zbog širenja informacija. Bilo je to u doba Domovinskog rata pa je strujanje informacija iz Hrvatske prema svijetu bilo ključno, a isto tako bilo je bitno pristupati informacijama iz cijelog svijeta na mnogo brži način nego se to početkom 90-ih godina prošlog stoljeća uobičajeno radilo. Kao dvije tehnologije koje su ga iznenadile brzim rastom izdvojio je mobilnu telefoniju i Facebook.

Mladen Pejković prisjetio se implementacije WAP-a i GPRS-a kao prvih oblika mobilnog Interneta u našoj zemlji, iako u tom trenutku nije još bilo iskustava iz ostatka svijeta. Hrvatska je ove tehnologije uvodila isto kada i zapadna Europa i SAD, a slavili su se uspjesi poput spuštanja latencije veze ispod jedne sekunde.

Na proteklim Olimpijskim igrama primijećeno je da oko 90% gledatelja na sportskim događajima u rukama dži mobitele i aktivno ih koristi, što za provjeru rezultata, gledanje prijenosa ili komunikaciju. U tom segmentu 5G tehnologija olakšat će, primjerice, posao onima koji osiguravaju infrastrukturu koja mora podržati takva opterećenja. To će pogotovo doći do izražaja ako eSportovi postanu dijelom Igara, čemu se ipak Međunarodni olimpijski odbor i dalje opire.

Panelisti su se dotaknuli i štetnosti 5G tehnologija. Pojašnjeno je kako do sada ne postoji nikakva analiza koja bi pokazala ikakav utjecaj ovakvog elektromagnetskog zračenja na ljudsko zdravlje. 5G će se emitirati na frekvencijama koje se već godinama koriste, a sve će biti vođeno vrlo strogim regulativama koje pružatelji usluga moraju poštivati.

Pogled u kristalnu kuglu kaže da će tehnologije ubrzati život, hrana će se printati na zahtjev, pažnja će biti usmjerena na video sadržaje od najviše dvije sekunde, iskustva će se moći skidati s Interneta, a dileri će umjesto droge prodavati aplikacije za ilegalne doživljaje – na zabavan i duhovit, ali i poluozbiljan način pojasnio je Predrag Pale.