BFS 2020: Kada će računala zamijeniti mozak?

Stalni autor Bug.hr-a i kolekcionar medicinskog biserja, dr. med. Igor Berecki – Doc, ponešto tog biserja prosuo je i po kino dvorani Studentskog centra u posljednjem keynoteu danas

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. veljače 2020. u 20:36

Onaj čije tekstove u obliku medicinskog biserja ste navikli čitati svakog vikenda na ovim stranicama dobio je čast održati posljednji keynote na ovogodišnjem Bug Future Showu. Pedijatar, ali i istaknuti komunikator u području znanosti, Igor Berecki – Doc održao je predavanje pod sebi svojstvenim naslovom: " Kuda idu umjetno inteligentne svinje kad se pred njih baci medicinsko biserje?"

Bio je to jedan osebujni, duhoviti, subjektivni pogled iz perspektive liječnika-intenzivista s hobističkim spoznajama o informatici. Liječnici se danas, htjeli-ne htjeli, moraju baviti informatikom jer su im sredstva za rad neizbježno produkt najnovije tehnologije. Od aparata za održavanje na životu, inkubatora, respiratora... sve to spoj je tehnologije i medicine.

Može li tehnologija, pak, zamijeniti neke vitalne tjelesne funkcije? Pluća, srce, i mnogi drugi organi već postoje u robotičkom ili bioničkom obliku, no ta priča staje – kod mozga. Ovaj organ svojevrsni je "CPU" ljudskog tijela koji ima posebne regije koje upravljaju određenim funkcijama tijela i drugim organima. Kako bi ga se moglo spojiti s računalom potrebno je identificirati dijelove mozga koji su odgovorni za pojedine funkcije – no, tu se bavimo s 85 milijardi neurona i trilijun sinapsi koji razmjenjuju signale, pa taj zadatak nije nimalo jednostavan.

U pomoć tu može priskočiti elektrokortikografija, funkcionalna magnetska rezonancija i druge tehnologije, od kojih svaka ima svoje prednosti ali i nedostatke. Možda na najboljem putu danas da spoji računalo i mozak je Neuralink Elona Muska, pa čak i bez invazivnog zahvata na tijelu.

Tehnologija i medicina do sada imaju već neke zapažene rezultate na području kontrole elektronike mislima, ali i obratno. Napredak ove tehnologije gotovo je svakodnevan, a u nadi da će na račun tehnologije medicna postati personalizirana – zaključili smo i ovo izdanje "live" medicinskog biserja.